Astronautika: misije

Ako biste možda voleli da se vaše ime nađe na Marsu evo zgodne prilike. U istom pravcu, ići će, bar je takav plan, Nasin rover Mars 2020, koji će rado na susednu planetu poneti i vaše ime.  

(dragocenu informaciju poslao Draško Dragović)

Rover na put treba da krene 17. jula 2020 a njegova destinacija je krater interesantnog imana: krater Jezero. Tamo treba da stigne 18. februara 2021. Zadatak rovera biće krajnje interesantan. Između ostalog on će imati zadatak i da pronađe, ako postoje, biološke tragove, odnosno da utvrdi postojanje pogodnih uslova za život na Marsu, ako ne sadašnjeg, ono bar prošlog i davno izumrlog.

submit

Ako na neki način želite da se uključite u istraživanje ispunite formulari rover će ga, sa vašim imenom, odneti na Mars. Imate vremena do 30. septembra ove godine. Trenutno 1826465 stanovnika naše planete je odlučilo da koristi usluge rovera. Kada kliknete na dugme SEND MY NAME TO MARS – na ekranu vam se odmah ukaže vaša kartica.

krticaAM
Naziv našeg magazina leteće na Mars - nadamo se.

Interesantno je prelistati spisak zemalja iz kojih su sve ljudi slali svoja imena. Na tom spisku je za sad ubedljivo prva Turska sa 400.300 prijavljenih imena, a tek zatim slede SAD, pa onda Indija itd. Bosanci su poslali 757 imena, Slovenci 716, Hrvati 1870 itd. Iz Srbije put Marsa za sad kreće 2128 imena. Severnomakedonaca je 777, a Montenegrijanaca 204. 

zemlje


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...