Astronautika: misije

Rover Curiosity je dobro, posmatra strahovitu oluju na Marsu. Ali drugi rover, Opportunity, gubi energiju i ne javlja se. Svakih nekoliko godine na Marsu počnu globalne oluje, one koje podignu pesak i prašinu i prekriju celu planetu. Curiosity se energijom napaja plutonijumskim baterijama, ali Opportuniy zavisi od Sunca. On ima sučane panele koje upijaju Sunčevu energiju i onda je koristi za svoje instrumente i uopšte za svoj rad. Kada nema Sunca, nema ni energije. Jedno vreme rover crpi zalihe iz akumulatora, ali to ne može večno da traje.

NASA Mars Rover

Poslednji signal sa rovera Opportunity primljen je 10. juna. Inženjeri veruju da je rover iscrpeo znatan deo zaliha energije i da je utonuo u san (12. juna), tj. prešao režim očuvanja energije tako što je sve funkcije sveo na minimum. Čeka da se vreme prolepša, da Sunce ogreje njegove panele te da skupi dovoljno energije za ponovno uspostavljanje veze sa Zemljom.

Opportunity ima budilnik, sat koji ga povremeno budi kako bi proverio da li se baterije pune. Ukoliko se pokaže da baterije nemaju dovoljno energije, rover ponovo tone u san, a sat ponovo počinje da otkucava vreme do novog buđenja.

A šta ako ne bude dovoljno energije ni za sat?  Pa, on će prestati da radi, ali softver u roveru neće. Roverov kompjuter je programiran tako da se automatski uključi kada se baterije dovoljno napune. Kompjuter će pre toga prvo proveriti da li je Sunce iznad horizonta.  

Rover inače ima radioizotopski grajač koji sprečava da se elektronika na inače vrlo hladnom Marsu suviše ohladi. 

Nasini meteorolozi kažu da je oluja podigla globalnu temperaturu planete te se inženjeri nadaju da će rover izdržati smrzavanje koje se očekuju tokom njegove hibernacije.

Rover je na Mars sleteo 25. januara 2004. kada je započeo svoju misiju od 90 dana. Izdržao je, međutim, mnogo više: ravno 5263 dana računajući i ovaj današnji. Za to vreme prešao je 45,09 kilometara (podatak iz januara ove godine) i time oborio rekord ruskog lunohoda 2 koji je on još davno postavio šetajući se po Mesecu. Lunohod je ukupno, do 1973. prevalio 39 kilometara.

Naučnici su, inače, primetili nadolazeću oluju 30. maja. Oluje mogu da traju nedeljama, pa i mesecima. 

Da dodamo na kraju još i to da je Opportunity imao i blizanca, rover Spirit koji je svoj zadnji signal poslao 22. marta 2010. I njegova misija je planirana na 92 dana, ali je rover besprekorno radio 2695 dana. 


Opportunity se priprema za još jednu zimu na Marsu

’Opportunity’ oborio 40 godina stari rekord

Marsov rover „Curiosity“

Curiosity - 1000 dana na Marsu (drugi deo knjige)



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...