Astronautika: misije

pdf

Lansiranje „Союза TMA-19M“

Još jedan „Союз“ je otišao u orbitu. 15. decembra 2015. u 11:03 UTC lansiran je „Союз ТМА-19М“ (1Ф32A47 №719) raketom „Союз-ФГ“ sa rampe broj 5 (ПУ-5 ili 17П32-5, „Гагаринский старт“, ili „Gagarinova rampa“) kazahstanskog kosmodroma „Байконур“. Posadu čine Juri Malenčenko (Роскосмос), Tim Kopra (NASA) i Tim Peake (UK/ESA). Početna orbita je bila visine 404×418 km i nagiba 51,6°. Ovaj let je poslednji sa posadom u ovoj godini, 45. koji će se spojiti sa ISS, i 128. misija ovog tipa letilice. TMA-19M je pristala uz modul „Рассвет“ ruskog segmenta ISS u 17:24 UTC (u pola 5 po našem) nakon četiri orbite, a trojica kosmonauta su postali deo Ekspedicije-46 na ISS, zajedno sa Scottom Kellyjem (NASA), Mihajlom Kornjenkom i Sergejem Volkovom (Роскосмос).


LansiranjeSojuzaOvo je šesta kosmička misija zapovednika misije, Ukrajinca i pukovnika avijacije Ruske Federacije, Jurija Ivanoviča Malenčenka (53), jednog od najiskusnijih kosmonauta danas u svetu, nakon letova u misijama „Sojuz TM-19“, „STS-106“, „Sojuz TMA-2“, „Sojuz TMA-11“ i „Sojuz TMA-05M“. Nakon četiri dugačka prethodna leta – tri na ISS i jedan na „Mir“ – Juri je nakupio 641 dan u kosmosu i čak pet boravaka napolju. Na kraju ove misije imaće preko 800 dana provedenih u orbiti. U isto vreme, inženjer leta i pukovnik Timothy Kopra (52) je veteran sa dve kosmičke misije („STS-127“ i „STS-128“) i jednom EVA, a ovo će biti njegov drugi po dužini let na ISS (pošto je njegov prvi let trajao 58 dana).

Za ESA-inog astronauta Tima Peaka (43) ovo je prva orbitna misija. Ovaj bivši pilot vojnog helikoptera „Apache“ – kao i Kopra – biće tek drugi britanski astronaut, nakon Helen Sharman, koja je još 1991. godine letela na stanici „Mir“. I drugi Britanci su leteli u kosmos, ali su ili imali dvojno državljanstvo ili su predstavljali druge zemlje (kao npr. astrofizičar Michael M. Foale). Iako Helen Sharman nije bila profesionalni astronaut, mnogi stavljaju pod znak pitanja izjave mnogih medija da je Peakeova misija prvi zvanični let jednog Britanca u kosmos. Peak leti na ISS kao astronaut ESA.

 

79 Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(36 strana, 12,4 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...