3. Podela ekstremofilnih organizama
3.2. U odnosu na pH vrednost
Acidofili – oni organizmi koji uspevaju u uslovima velike kiselosti.
Optimalno rastu pri kiselim vrednostima sredine gde se pH kreće oko 0. Nastanjuju kisele hidrotermalne izvore i vrela, a uveliko su u primeni u ljudskoj ishrani (jogurt obogaćen acidobakterijama koje potpomažu varenje i uništavaju neke druge bakterije koje su štetne za čovekov gastrointestinalni trakt). Potencijalna primena kiselo-tolerantnih ekstremozima vidi se u aditivima za stočnu hranu, koji bi se pravili od enzima koje stvaraju acidofili. Ovo su enzimi koje mikrobi i u normalnim uslovima luče u okolinu, da bi razbili hranu u komadiće koji su pogodniji za varenje.
Kada bi ove enzime dodali u hranu, oni bi poboljšali njenu svarljivost pa bi se stoci mogla davati jevtinija hrana.
Predstavnici:
Cyanidium caldarium (koji koristi i čist CO2)
Ferroplasma acidarmanus ( pH=0 )
Alkalifili – mikroorganizmi klasifikovani kao ekstremofili, koji uspevaju u alkalnim okruženjima sa pH između 9 i 11, kao što su soda-jezera i zemljišta zasićena ugljenikom.
By Bob Blaylock - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11811198
Da bi preživeli, alkalifili unutar svojih ćelija održavaju relativno nizak nivo alkalnosti od oko pH 8, konstantno pumpajući jone vodonika H+ u obliku H3O+ preko svoje ćelijske membrane u citoplazmu. Optimalan rast i razvoj dostižu na pH od 10,5.
Predstavnici:
Bacillus firmus OF4
Natronobacterium
Vrste Flavobacterium i Streptococcus.
U nastavku:
3.3. U odnosu na zasićenost vodom