Astronautika: istorija

pdf

TEŽAK PUT DO PLUTONA

istorija svemirskih sondi koje
su istraživale krajnje granice solarnog sistema

Sa početkom kosmičke ere, od svih planeta solarnog sistema najmanje se znalo o Plutonu. Lociran na samim granicama Sunčevog sistema, izgledalo je da će čovečanstvu trebati vekovi da uopšte stigne do tog majušnog sveta. Međutim, prva prilika da se poseti Pluton pojavila se pre nego što je većina vizionara mogla i da sanja.


Put do Plutona

1964. godine, u vreme dok je radio u naučnoj laboratoriji JPL pri Nasi, Gary Flandro je dokontao da bi sonda lansirana u periodu između 1976. i 1978. mogla da poseti većinu spoljnjih planeta, pod uslovom da uspešno izvede seriju gravtacionih asistencija koristeći retku priliku kada se planete zgodno poređaju, što se dešava jednom na svaka dva veka. Ubrzo potom, NASA je osmislila ambiciozni projekat “Grand Tour”, koji je uključivao sonde-blizance “TOPS“ (Thermoelectric Outer Planets Spacecraft) (zapravo 4 sonde). Robotske sonde su trebale da budu lansirane 1976. ili 1977. godine: jedna da bi istražila Jupiter, Saturn i Pluton, a druga Jupiter, Uran i Neptun. Prema Nasinim planovima, susret sa Plutonom trebalo je da se odigra 1985. ili 1986. godine.

 

 

1

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(30 strana, 6,9 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • dragant said More
  Miki, mani me sa 10.000 naučnika koji... 11 sati ranije
 • Duca said More
  Hm, ajde da krenemo sa nečim što će... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  dobar dan
  mmm, divno i edukativnno.... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  Gost99
  dobar dan
  Odlicno, hvala 1 dan ranije
 • dragant said More
  Duca reče da su YT, ako sam dobro... 3 dana ranije

Foto...