Astronautika: istorija

pdf

TEŽAK PUT DO PLUTONA

istorija svemirskih sondi koje
su istraživale krajnje granice solarnog sistema

Sa početkom kosmičke ere, od svih planeta solarnog sistema najmanje se znalo o Plutonu. Lociran na samim granicama Sunčevog sistema, izgledalo je da će čovečanstvu trebati vekovi da uopšte stigne do tog majušnog sveta. Međutim, prva prilika da se poseti Pluton pojavila se pre nego što je većina vizionara mogla i da sanja.


Put do Plutona

1964. godine, u vreme dok je radio u naučnoj laboratoriji JPL pri Nasi, Gary Flandro je dokontao da bi sonda lansirana u periodu između 1976. i 1978. mogla da poseti većinu spoljnjih planeta, pod uslovom da uspešno izvede seriju gravtacionih asistencija koristeći retku priliku kada se planete zgodno poređaju, što se dešava jednom na svaka dva veka. Ubrzo potom, NASA je osmislila ambiciozni projekat “Grand Tour”, koji je uključivao sonde-blizance “TOPS“ (Thermoelectric Outer Planets Spacecraft) (zapravo 4 sonde). Robotske sonde su trebale da budu lansirane 1976. ili 1977. godine: jedna da bi istražila Jupiter, Saturn i Pluton, a druga Jupiter, Uran i Neptun. Prema Nasinim planovima, susret sa Plutonom trebalo je da se odigra 1985. ili 1986. godine.

 

 

1

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(30 strana, 6,9 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...