Astronautika: istorija

Bivši Sovjetski Savez je uspeo da odnese svoju zastavu i znamenja sa srpom i čekićem na površinu Meseca, Marsa i Venere zahvaljujući nekoliko svojih automatskih sondi[1]. Budući da je većina ovih automata krenula samo u jednom smeru, nijedna zastava nije mogla da se vrati na Zemlju radi prikazivanja. Osim jedne. U julu 1969. sovjetska zastava je otputovala na Mesečevu površinu i vratila se na našu planetu. Zanimljivo je da to nije učinio brod SSSR-a. Ova zastava je putovala na američkom 'Apollu 11'!

zastava 1
Jedina sovjetska zastava koja je putovala na Mesec u misiji s posadom, danas u Muzeju kosmonautike u Moskvi (
izvor).

Neil Armstrong i Edwn Aldrin su postali prva ljudska bića na površini Meseca kada je Mesečev modul 'Eagle' sletio u More spokoja 20. jula 1969. Godinu dana kasnije, u maju 1970, Armstrong je odleteo specijalnim avionom u SSSR na višednevno diplomatsko putovanje. Neil je bio drugi američki astronaut koji je kročio u Sovjetski Savez, gde su ga primili kosmonauti Georgi Beregovoj ('Sojuz 3') i Konstantin Feoktístov ('Vashod 1').

zastava 2
Besmrtna posada 'Apolla 11'. Dvojica desno imaju preko 90 godina.

Neil je proveo pet dana u Lenjingradu, a zatim je dobio odobrenje da otputuje u Moskvu. Tamo ga je u Kremlju primio Aleksej Kosigin, predsednik Veća ministara SSSR-a. Armstrong mu je poklonio nekoliko darova predsednika Richarda Nixona, uključujući malu kapsulu s uzorcima Mesečeve površine unutra i ... sovjetsku zastavu. Kosigin je bio svestan poteškoća kroz koje je u to vreme prolazio sovjetski lunarni program s ljudskom posadom – program koji je ostao tajna za ostatak sveta – i uzviknuo je uzbuđeno 'ono što ste vi videli nešto je što ja nikada neću moći da vidim'. Zastava je stigla na Mesec unutar 'Apolla 11' kao deo diplomatske inicijative Nixonove administracije, zajedno s drugim nacionalnim zastavama različitih država[2], uglavnom saveznika Sjedinjenih država.

Istorijskim paradoksom, ovo je bila jedina sovjetska zastava koja je uspela da otputuje na Mesec u nekoj misiji s posadom. Danas se ona može videti u Muzeju kosmonautike u Moskvi.

zastava 3
Replike sovjetskih znamenja koja su putovala na Mars, Veneru i Mesec (izvor).

 

[1] http://mentallandscape.com/V_Pennants.htm

[2] Neću da se hvalim, ali i naša zastava je putovala na Mesec. Predali su je predsedniku Titu kada su 18. oktobra 1969. posetili Beograd.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...