Astronautika: istorija

Posle Bila Kejsiga (pominjemo ga u ovom članku) verovatno najvatreniji i najpoznatiji pobornik teorija po kojima čovek nije bio na Mesecu je američki filmmejker Bart Sibrel (1964). 

Bart Sibrel in February 2014
By John Hyams - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66346633

Sibrel je napisao scenarije, producirao i režirao nekoliko dokumentarnih filmova (ovo dokumentarnihneki izvori stavljaju pod navodnike, jer se, po njima, radi o kvazi-istražnim filmovima) kojima se osporava da su misije Apola spustile čoveka na Mesec. U filmovima se iznose tvrdnje da su sletanja lažirana pod kontrolom američke Centralna obaveštajna agencija (CIA). Njegov najpoznatiji film je A Funny Thing Happened on the Way to the Moon (Smešna stvar dogodila se na putu za Mesec).

Da bi dokazao lažiranje sletanje na Mesec, Sibrel došao na pomalo smešnu i naivnu ideju da proganja astronaute koji su bili na Mesecu i tera ih da se o svom poduhvatu zakunu na Biliji. Pri tom je pokazao veliku navanetnost i nametljivost preko granice učtivosti, što se kasnije pokazalo kao njegova karakterna crta. Da bude još gore, astronautima se lažno predstavljao kao reditelj koji radi za History kanal. 

Apolo na Mesecu

Astronati su, kako navodi Vikipedija, bili uglavnom odbojni ili nezainteresovani za takve razgovore i sve bi prošlo sasvim nezapaženo da se Sibrel nije okušao sa Baz Oldrinom i da u tom kontaktu nije baš preterao. Naime, presreo je Oldrina i provocirao da se zakune na Bibliju itd. i pri tom je pokazao sasvim neprimerenu nasrtljivost i čak agresivnost uz reči: „Vi ste jedan od onih koji kažu da su bili na Mesecu mada niste“, zatim je nazvao astronauta lažljivcem i kukavicom, unosio mu se u lice, gurao svoju Bibliju itd. Oldrin ispočetka tražio da ga Siblel ostavi na miru, a kada nije uspeo da se napasnika otarasi, iznerviran – raspalio ga je pesnicom po zubima! Sve to se dogodilo 2002. Oldrin je tada imao 72, a Sibrel 38 godina. 

Uostalom, pogledajte video zapis tog doga nemilog događaja koji je inače obišao svet i sigurno su ga mnogi od naših čitalaca već videli. 

Stvar je došla do policije kojoj je Sibral predao snimak događaja tvrdeći da je žrtva napada. Čitav incident je prikazan na mnogim televizijama uglavnom odobravajući Oldrinov postupak, a policija je na osnovu video zapisa i svedočenja prisutnih tom događaju zaključila da je Oldrin bio izazvan i da nema mesta gonjenju. Velik broj onih kojima su se „teoretičari“ već smučili čestitali su Oldrinu na tom udarcu. 

Washington Times je kasnije izvestio da se Sibrel pismeno izvinio Oldrinu, a za St. Petersburg Times on je izjavio da Oldrin ima dobar i brz udarac. „Nisam ga vidio ni da dolazi.“

Za Sibrela se vezuje još jedan incident. Naime, 2009. kada je radio kao taksista on je optužen za vandalizam nakon svađe sa nekom ženom oko parkinga. Insistirao da ona napusti parking, a kako to ona nije htela Sibrel se popeo na njen auto i skakao po haubi i tako prouzrokovao štetu od 1.431,33 dolara. Zatim je bio uhapšen, priznao krivicu i tako upotpunio utisak o svom karakteru. 


Teorije zavere o sletanju na Mesec

Mali korak za čovjeka, veliki za čovječanstvo

Apolo program u brojevima

Program: APOLLO 11 IN REAL TIME

Apollo 11 u relanom vremenu

Kontrola misije - pola veka 'Apolla 11, deo I

Užаsno i veličаnstveno! - Milovoj Jugin

Apolo 11

Apolo 11 – 50 godina kasnije


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 19 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...