Astronautika: istorija

pdf

ISTRAŽIVANJE MARSA

Tokom 70–ih, kosmička trka je bila u svom finalu. NASA je poslala ljude na Mesec, što je za SSSR bio svojevrsni nokaut. Ostao im je još međuplanetni program, i od njega se očekivalo da nekim spektakularnim rezultatom povrati staru slavu sovjetskim sondama. Meko sletanje na Mars bilo bi idealno, ali kako to postići? Amerika je i tu bila za petama... Zadatak je pao na pleća Lavočkinovom konstruktorskom timu.

istrazivanjeMarsa

Politički vrh SAD i rukovodstvo Nase je, naravno, znalo za sovjetske namere i pomno je planiralo svoje korake. Čim su Sovjeti 19. i 28. maja 1971. lansirali dve sonde ka Marsu, NASA je 30. maja ispalila "Atlas–3C" sa svojim aparatom "Mariner 9", sa jasnim ciljem da stignu do Marsa pre Rusa i pomute im vodu. Iako oni nisu planirali spuštanje na površinu, želeli su da stugnu do Marsa prvi i da urade podrobne analize atmosfere i time otrgnu deo kolača uspeha sovjetkim sondama.
Nažalost, i pored sve te silne tehnike i raketa, odlučujuću ulogu u sticanju slave u ovoj trci odigrala je – priroda. Iako su Amerikanci stigli prvi do Marsa, Sovjeti se nisu mnogo sekirali jer su znali da će sletanje dve sonde na površinu Marsa, koje su uz to nosile i po jedan mali "Maрсоход", pomračiti američku pobedu. Međutim, ko je mogao da pretpostavi da će na Marsu baš tada besneti globalna peščana oluja, koja je sovjetski poduhvat učinila fizički nemogućim...


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(54 strane, 4 MB)
download

pdf

nesto


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • gost7 said More
  odlican predlog savet hvala 2 dana ranije
 • Miki said More
  Ja bih se malo ubacio, hipoteze o... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto smo videli negativnu kritiku... 3 dana ranije
 • Danicic Predrag said More
  Vidimo se dolazim da budem dosadan... 4 dana ranije
 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 5 dana ranije

Foto...