Astronautika: istorija

pdf

Fobos – grunt 
misija neispunjenih očekivanja

Poslednju rusku međuplanetnu misiju koja se završila sa uspehom činile su dve sonde „Вега“ 1985-1986. Doduše, bilа је i sonda „Фобос 2“ 1988-1989, ali se ona smatra samo delimično uspešnom, jer je ušla u orbitu oko Marsa ali se volšebno pokvarila i nije uspela da spusti dva lendera na Fobos. Zato, kada sam čuo da Rusi pripremaju veliki come back, bio sam oduševljen! A kada sam pročitao da će njihova sonda doneti uzorke sa Fobosa ... nisam mogao da dočekam lansiranje. A onda – šok! Misija je završena a da nije ni krenula sa Zemljine orbite. Pisao sam o svemu tome već stoput, ali sad ću pokušati da sve to objedinim u jednu e-knjigu. Šta je, što kažu Kroate, krenulo po zlu?

fobos grunt

Pre svega, dužan sam da kažem nešto o motivima mog mukotrpnog pisanja o jednoj misiji koja je davno okončana, i to itekakvim fjaskom. Elem, još dok je misija bila u pripremi, zapadni mediji su povremeno prenosili zlurade komentare o stalnom pomeranju lansiranja, prenoseći da su za to glavni „krivci“ nesporazumi u saradnji sa Kinezima ili pak tehničke (i financijske) teškoće ruske kosmičke agencije. Kad je konačno raketa poletela, već u roku od 24 sata počele su priče o realnim problemima sa kojima se misije suočila. Sledeća dva meseca isključivo se pričalo o zlohudoj sudbini sonde i očekivanju njenog kraja... Među njima sam bio i ja, jer sam „pratio“ misiju i pisao o tome ... Niko nije pominjao ono drugo: čime je trebalo da se bavi „Fobos-Grunt“ da je uspeo? Svi su znali (jer se o tome samo trubilo) da je sonda trebala da donese uzorke Marsovog meseca na Zemlju i – ništa više. Niko nije pominjao da je ruska sonda zapravo bila neviđena laboratorija – po meni daleko složenija, bar što se tiče naučnih istraživanja, od „Curiosityja“ – koja je trebalo da istražuje i Mars i Fobos i iz kosmosa i in situ (na licu mesta). Zato sam poželeo da napišem o misiji u stilu „šta bi bilo da je bilo“. Lender je trebalo da radi još godinu dana posle uzimanja uzoraka, a nosio je brojne zanimljive aparate. Sigurno je da bi naša znanja o Fobosu i njegovom poreklu bila višestruko premašena, samo da je misija „krenula“ kako valja.
Zna se da Rusi i njihovi saradnici (Francuzi, Nemci, Talijani itd.) pripremaju „popravnu“ misiju – „Fobos-Grunt 2“. Navijam za to, jer bi bila stvarno šteta da toliko akumulirano znanje i oprema propadnu zbog (ipak) beznačajnog hardverskog kvara.
Pročitaj i sâm zaključi da li sam u pravu.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(119 strana, 10,7 MB)
download

pdf

FGam

Kako je praćen „Fobos - grunt“? 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 15 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije

Foto...