Naučnici NASA-e su, koristeći svemirski teleskop Kepler, otkrili šest planeta koje su su po sastavu mešavne stena i gasova i koje kruže oko zvezde nalik našem Suncu, pod nazivom Kepler 11. Ovaj planetarni sistem se nalazi, otprilike, na 2000 svetlosnih godine od Zemlje.

Ovakav planetarni sistem je redak slučaj u Svemiru i smatra se da manje od 1% zvezda može imati ovakav planetarni sistem. Sve ove planete kruže na orbitama koje su veoma blizu matične zvezde. Kepler 11 je najsloženiji sistem koji je otkriven van našeg Sunčevog sistema.

Kepler_SolSystemCompare

Slika: Kepler 11 - Foto: NASA (kliknite na ilustraciju)

Svih šest planeta, koje kruže oko ove žute patuljaste zvezde Kepler 11, su veće od Zemlje. Najbliža planeta kruži oko svoje zvezde na udaljenosti 10 puta manjoj nego Zemlja od Sunca, dok je orbita najudaljenije planete od ove zvezde udaljena kao orbita postavljena između Merkura i Venere od Sunca.

Još uvek nisu utvrđene tačne veličine i mase ovih planeta, ali će svemirski teleskop Kepler pratiti ovaj planetarni sistem do kraja svog radnog veka, da bi prikupio što više podataka za naučnu analizu.

Teleskop Kepler ima veoma osetljiv fotometar koji je usmeren prema sazvežđima Labuda i Lire i u pravcu kretanja Sunčevog sistema. Usmeren je tako da mu sjaj Sunca ne pravi smetnje, odnosno gleda iznad ravni ekliptike. Fotometar beleži minimalne promene sjaja neke zvezde kada se potencijalna planeta nađe između teleskopa i zvezde.

Author: Predrag Agatonović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...