Povodom sankcija i kontrasankcija Amerike i Rusije u oblasti kosmonautike naš saradnik Grujica Ivanović napisao je sledeći svoj komentar:

Vrlo zanimljiv zaokret. Mislim da NASA ni u najgorem snu nije očekivala ovakav potez Rusa. Njen kosmički program sa ljudskim posadama organski je vezan za MKS.

Ako želi da nastavi njeno korišćenje do 2024. NASA će morati veoma brzo da nađe rešenje kako da posle odvajanja ruskog dela 2020. održava stanicu u kosmosu. U suprotnom, sve ovo što se radi sa privatnim kosmičkim brodovima pada u vodu – a to su milijarde dolare uzete iz džepova ionako već osiromašenog naroda.

Mogu da probaju sa Evropljanima da produže proizvodnju teretnih brodova ATV, ali uz spajanje sa američkim delom stanice. Druga mogućnost je da probaju da preurede Dragon u verziju “tegljača”.

Sve to zahteva vreme (njega još uvek ima dovoljno) i dosta novca koji bi morao da bude oduzet od postojećih programa (SLS + Orion?).

Ovakav razvoj situacije će takođe ohrabritij antikosmički nastrojene “jastrebove” kako u Beloj kući, tako i u Kongresu. Jedan od komiteta Bele kuće je, na primer, nedavno pripremio predlog kako do 2025. izvući finansijski sistem SAD (i samu državu) od kolapsa.

Tamo se predlažu  masovna krešanja budžeta vojske, zdravstva, školstva, industrije …

Deo plana takođe predviđa potpuno ukidanje kosmičkog programa NASA-e (godišnja ušteda bi bila 17 miliardi dolara).

  ***  

S’ nestrpljenjem očekujem reakciju NASA-e. Mislim da će biti vrlo odmerena i umerena jer vide da je đavo odneo šalu.

Još jedan nepromišljen korak Bele kuće može da dovede do još žeđće reakcije Rusije – a onda ni Rogozinova ‘trampolina’ neće pomoći Amerikancima da lete na MKS .

To bi praktično značio kraj američkog dela MKS.
 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...