pdf

Puno se piše o kosmičkim sondama Evrope, Amerike, Kine a u poslednje vreme i Rusije. Ali šta je sa japanskim sondama? Japan poseduje skroman ali veoma uravnotežen program. Njihovi glavni ciljevi su Mesec, asteroidi, Venera i Mars. Japanska svemirska agencija trenutno prati dve deepspace sonde: „Akatsuki“ i solarno jedro IKAROS. „Akatsuki“ nije uspeo da 2010. uđe u orbitu oko Venere, ali pokušaće ponovo 2015. Lansiranje sledeće japanske sonde biće u decembru 2014. – biće to „Hayabusa 2“. Ona će na Zemlju doneti uzorke sa asteroida tipa C, 1999 JU3, te tako dopuniti znanja koja je 2010. započeo prvi „Hayabusa“ donošenjem uzoraka sa asteroida Itokawa (tip S). Ali šta se krije posle „Hayabuse 2“?


Japanci

Sledeći bi trebalo da bude japanski lender SELENE-2, za koji se očekuje da će poći stopama SELENE, više poznatog kao „Kaguya" (jap. かぐや). Očekuje se da bi tonu težak SELENE-2 mogao da uzleti 2017. ili 2018. raketom „H-IIA, sa zadatkom da prouči Mesec. Biće to vrlo ambiciozna misija, koju će činiti orbiter i jedan lender opremljen malim roverom. Nešto vrlo slično japanskoj verziji kineskih sondi „Chang'e 2 i 3", ili otkazane indijske „Chandraayan 2". Orbiter će imati težinu 3.100 kg, dok će površinski lender imati 2.600 kg, uključujući i mali rover težine oko 100 kg. On bi vozio po Mesecu oko 2 nedelje, a nosio bi i jedan instrument koji bi napravili stručnjaci iz Južne Koreje.

 

 selene

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(16 strana, 3,61 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 7 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...