Ovo je novi člančić s NASA-inog sajta Svemirskog teleskopa Hubble.

Druga slika je detalj prve, na kojemu se vidi bočno okrenuta pozadinska spiralna galaktika.


Priredio i prilagodio: 
Zoran Knez
AstroMosor

NGC1546 1

NASA objavljuje Hubbleovu fotografiju snimljenu u novom režimu usmjeravanja

NASA-in Svemirski teleskop Hubble je načinio svoju prvu fotografiju otkako je prešao na alternativni režim rada, u kojemu koristi samo jedan žiroskop.

Svemirska se letjelica vratila znanstvenim opservacijama 14. lipnja, nakon što je nekoliko tjedana bila isključena zbog problema s jednim od njenih žiroskopa, uređaja koji joj pomažu da se orijentira u prostoru i usmjerava prema objektima koje se želi promatrati.

Ova nova slika prikazuje NGC 1546, nedaleku galaktiku u zviježđu Lampuge (Dorado). Ta je galaktika tako postavljena u prostoru da možemo jasno vidjeti prašinske pruge u njoj: gledamo ih pomalo odozgo, a one su usto sa stražnje strane obasjane svjetlom galaktičke jezgre. Prašina upija to svjetlo iz jezgre i pocrvenjuje ga, zbog čega ona sama ima boju hrđe. Jezgra, pak, blista žućkastim svjetlom, što pokazuje da su u njoj pretežno starije zvijezde. Kroz prašinu prosijavaju blistava plava područja žive zvjezdorodne aktivnosti. Vidljivo je i nekoliko pozadinskih galaktika, uključujući i jednu spiralnu koju vidimo točno s boka, tik se lijeve strane NGC 1546.

WFC3 je snimila ovu sliku u sklopu promatračkog programa koji se provodi Hubbleom i NASA-inim Svemirskim teleskopom James WFC3. Taj se program služi i podacima prikupljenima ALMA-om (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), zahvaljujući čemu znanstvenici mogu dobiti vrlo detaljan uvid u načine na koje zvijezde nastaju i razvijaju se, i to u širokom rasponu valnih duljina.

(...) NASA-in tim očekuje da će Hubble biti u stanju obavljati većinu znanstvenih opservacija i u ovom novom režimu rada, te da će njegovim podacima nastaviti dolaziti do revolucionarnih novih znanstvenih spoznaja.

"Ova nova Hubbleova fotografija jedne spektakularne galaktike pokazuje da naš novi, stabilniji režim usmjeravanja teleskopa predstavlja pun pogodak", kaže dr. Jennifer Wiseman, viša projektna znanstvenica za Hubblea, iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, u Greenbletu (am. sav. drž. Marylandu). "Pred nama je još puno godina ispunjenih otkrićima i namjera nam je promatrati sve od Sunčevog sustava, preko egzoplaneta, do dalekih galaktika. Hubble ima ključnu i jedinstvenu ulogu među svim NASA-inim astronomskim instrumentima."

NASA, ESA, STScI, David Thilker (JHU)

Velika slika: https://stsci-opo.org/STScI-01J0P4ND7C602QH8GXGJX3WBC7.png

https://hubblesite.org/.../news-releases/2024/news-2024-026

NGC1546 2


Preuzeto sa FB


 


Komentari

  • boban05 said More
    Hvala AM, sve naj u 2025oj 21 sati ranije
  • boban05 said More
    :) vrh txt, vrh, zahaljujem 21 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Opet steta sto nema titla; ali i... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Zapanjujuca rezolucija.
    Ako sam dobro... 3 dana ranije
  • mila.maja97 said More
    auuu, kakav ooodlican tekst, 2deo mora,... 4 dana ranije

Foto...