Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

pdf

Ludačka avijacija
U prvim decenijama razvoja avijacije posle braće Rajt pojavili su se najrazličitiji projekti. Tome su svakako kumovali veliki ratovi koji su raspirivali maštu konstruktora i vojne i civilne budžete zaraćenih strana.


 

AvijacijaPišući krajem prošle godine o nekim nerealizovanim projektima vezanim za kosmos, naišao sam na rusku knjigu u kojoj su navedeni samo neki od neobičnih projekata aviona i helikoptera koji iz raznoraznih razloga ili nisu nikad otičli dalje od crtaće table inženjera ili pak nisu ušli u masovnu proizvodnju. Budući da sam i sâm inženjer, bio sam zaprepašćen šarenolikošću ideja i maštom konstruktora. Pošto volim i avione i helikoptere a volim i neobične ideje, pokazaću vam danas neke od projekata. Nemam nameru da se upuštam u rešenja, namenu, svrsishodnost ili uspešnost tih letilica, već samo da ih zajedno pogledamo i zabavimo se razmišljajući koliko truda treba da se napravi jedna torta a kamoli nešto od ovoga što sledi. Napominjem da se neću držati neke hronologije, ili bilo kakve klasifikacije, već da će mi jedini kriterijum biti naobična ideja i realizacija. Šta da vam kažem kad se pomenuta knjiga zove „Безумная Aвияция“ (Bezumnaja Avijacija – Ludačka Avijacija).


Dakle, da počnemo:

 

a1 Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(30 strana, 9,6 MB)
download

pdf

a3

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 Intrevju sa „Voyagerom 2“ ... sa obala solarnog sistema

„Voyager 1“ i zvezda Gliesse 445

Ide, ide, ali dokle? „Voyager 1“ je...

Voyager 1 - planovi za produžetak misije ostaju pod znakom ?

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Hipoteza o "tamnoj materiji". Čitajući... 3 sati ranije
 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 3 dana ranije

Foto...