Mediji širom sveta objavljuju vest da je umro Aleksej Leonov, prvi čovek koji je izašao iz svemirske letelice i boravio u otvorenom svemiru.

AL

Leonov je umro danas, 11. oktobra u Moskvi, u 85-toj godini, nakon duže bolesti. 

Nasa je u znak pijeteta prema preminulom kosmonautu prekinula svoj živi prenos da bi izvestila o smrti Leonova. 

Leonov je bio izuzetno cenjen ne samo u Sovjetskom Savezu i kasnije Rusiji, već u celom svetu. Po njemu je Artur Klark nazvao svemirski brod u svom romanu 2010: Svemirska odiseja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je povodom smrti Leonova izrazio saučešće njegovoj porodici, nazvavši ga istinskim pionirom kosmonautike i herojem. 

LeonovA

Leonov je u istoriju ušao svojim letom 18. marta 1965. kada je izašao is svemirske kapsule Vashod 2. Bio je to prvi izlazak čoveka iz vasionske letelice u svemir. Ovaj izlazak, prva svemirska šetnja, mogla se završiti i tragično jer se odelo Leonova pod unutrašnjim pritiskom naduvalo tako da kosmonaut nije više mogao da se vrati u letelicu. Ipak posle čitave drame u kojoj je slavni kosmonaut izgubio nekoliko kilograma od napora da nekako uđe u letelicu, sve se dobro završilo jer je Leonov na svoju ruku, bez konsultacije sa kontrolorima leta na Zemlji, ventilom izbacio višak vazduha čime je splaslo i njegovo odelo….

O tome više u članku D. Dragovića 

 

 

Noćna mora u 'Vashodu 2'

Pedeset godina od prvog čovekovog izlaska u otvoreni kosmos


Komentari  

polux11
+4 #2 polux11 12-10-2019 14:48
Neka je večna slava velikanu i pioniru kosmičkih istraživanja!
Miki
+2 #1 Miki 12-10-2019 13:52
Napustio nas je još jedan od pionira kosmonautike. :(
Leonov i Buzz Aldrin su možda i najzanimljivi pioniri kosmonautike. Nisu bili tihi i povučeni kao neki od njihovih kolega, što je kumovalo njihovoj popularnosti, i pre svega, popularnosti kosmonautike. Šteta što je danas gotovo nemoguće steći takvu pozitivnu popularnost, na takav način.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 banerTM
   

leksikon 190

 tvastronomija18

 sad