kalendar
AKL24
ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2024» 
od 11. do 14. jula. 

Letenka, Fruška gora
Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N
 | Vesti | Ko dolazi | Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |

 Izdvojeno iz programa:  

 
 

Vujicic

Božidar Vujičić

PMF, Departman za 

fiziku, UNS

FUZIONI REAKTORI – budućnost nuklearne energetike 

U radu su izloženi fizički osnovi kontrolisane termonuklearne fuzije, fuzione reakcije i osnovni pojmovi od interesa za kontrolisanu termonuklearnu fuziju.

Diskutovani su osnovni koncepti fuzionih reaktora baziranih na  magnetnom i inercijalnom konfiniranju visokotemperaturske plazme i ključni problemi vezani za praktičnu realizaciju. Dat je pregled aktuelnog stanja u realizaciji fuzionih reaktora.

ReaktorBV

 Petak 12 jula  uveče  

 

 

 
 

Smolic100

Igor Smolić

Kometa C/2023 A3 

C/2023 A3  je kometa iz Ortovog oblaka. Otkrivena je sa opservatorije Purpurne planine (kineski: zǐ jīn shān tiān wén tái; pinjin: Zijinshan Tianventai) 9. januara 2023. Kometa će proći perihel 27. septembra ove godine na rastojanju od 0,39 AJ, tj. na 58 miliona kilometara. Tada bi trebalo da bude vidljiva i golim okom. 

Prošle godine Igor Smolić je započeo priču o ovoj kometi i najavio njen bliski prolaz u drugoj polovini ove godine. Ove godine Igor će održati drugo predavanje o toj kometi te će govoriti o njenom procenjenom sjaju i drugim efektima prolaska komete pored Sunca. 

U planu je i treće predavanje o kometi C/2023 A3, ali sledeće godine nakon što kometa prođe perihel. Biće to, nadamo se, dobar osmatrački izveštaj.

c 2023A3 650

 Petak 12 jula  uveče  

 
 
 

Bandin

Tomislav Bandin

Smart Astronomical Telescope SEESTAR 50

Legenda kaže da ovaj teleskop može da snimi nebeske objekte čak i po oblačnom vremenu, da vidi kroz oblake, da je povezan sa veštačkom inteligencijom, da crpi podatke iz ogromne baze podataka na internetu…

Nedavno je ovo čudo od nauke i tehnologije nabavio Tomislav Bandin iz Subotice koji će razbiti sve mitove oko ove čudesne naprave. Imaćete prilike da se na delu upoznate sa ovim instrumentom, a možda, ako bude oblačno (a nadamo se da neće), da vidite da li Seestar ume da vidi kroz njih. 

Pa naravno da.... videćete već

Sssestar 2 Sssestar 1
Objekti 1 Objekti 3
Objekti 3 Objekti 4

 

 Petak (možda i subota), 12 (13. jula) u večernjim satima  

 

 
 
 

Jankovic100

Dr Srđa Janković

O pandemijama kroz istoriju i ulozi vakcinacije u zaštiti od njih 

Vakcinacija je jedan od najvažnijih javnozdravstvenih uspeha, zaslužan za spašavanje miliona života širom sveta. Tačan broj spašenih života varira zavisno od perioda i geografskog područja koje se analizira, ali postoje brojne studije koje pružaju procene.

  1. Globalni uticaj: Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), vakcine spašavaju između 2 i 3 miliona života godišnje sprečavajući bolesti poput difterije, tetanusa, pertusisa (velikog kašlja), gripa i ospica.
  2. Istorijski uticaj: Od 2000. do 2019. godine, vakcine su spasile više od 37 miliona života širom sveta, većinom zahvaljujući vakcinaciji protiv dečjih bolesti kao što su ospice, hemofilus influence tipa B (Hib), i pneumokokne infekcije.
  3. Specifične bolesti:
    • Vakcinacija protiv ospica je od 2000. do 2018. godine smanjila broj smrtnih slučajeva za oko 23 miliona.
    • Eradikacija velikih boginja, koja je postignuta zahvaljujući globalnom vakcinacionom programu, spasila je procenjenih 5 miliona života godišnje od prestanka bolesti 1980. godine.
  4. COVID-19 vakcine: Samo tokom pandemije COVID-19, procene sugerišu da su vakcine spasle milione života. Na primer, jedno istraživanje iz 2021. godine procenjuje da je vakcinacija protiv COVID-19 spasila oko 20 miliona života tokom prve godine nakon uvođenja vakcina.

U zaključku, zahvaljujući vakcinama, milioni života su spašeni i značajno su smanjene stope smrtnosti i morbiditeta od mnogih zaraznih bolesti. Ove procene naglašavaju važnost i efektivnost vakcinacionih programa na globalnom nivou. (ChatGPT)

O svemu tome govoriće nam dr Srđa Janković, imunolog, naučnik, prevodilac, publicista, novinar....

 Subota, 13. jula tokom dana 

virusSJ

 
 
 

KoviljkaSt100

Prof. dr Koviljka Stanković

Nuklearne elektrane

26. aprila 1986. godine u Černobiljskoj nuklearnoj elektrani u blizini Pripjata dogodila se stravična nesreća koja je izazvala najveću ekološku katastrofu u istoriji nuklearne energije. 

Od te nesreće pa sve do 1989. godine u Jugoslaviji se vodila žestoka polemika oko nuklearne energije. Pobedili su protivnici izgradnje nuklearnih elektrana i donesen je Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana. Odmah zatim, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu ukinut je  Nuklearni odsek (osnovan 1955.).

Danas se sve glasnije nameće preispitivanje tih odluka. Postoji niz otvorenih pitanja u vezi nuklearki na koja ćemo pre ili kasnije morati da damo odgovore. Bolje je da to bude što pre. 

Šta je opasno u nuklearkama, koje zračenje je štetno? Da li smo bezbedni ako ne pravimo nuklearke, ali ih podižu okolne zemlje, nekoliko stotina kilometara levo ili desno, gore ili dole. Koliko su danas opasne nuklearne elektrane? A važno je i odgovoriti na pitanje: koliko su tzv. ekološki čiste energije, zaista čiste. I imali uopšte ekološki čistih izvora energije?

I na kraju krajeva: kako obezbediti dovoljno energije koja nam je sve više i više potrebna?

O svemu tome govoriće nam prof. dr Koviljka Stanković, predsednica Srpskog nuklearnog društva.

 Subota, 13. jula u večernjim satima  

nuklearka650

 

Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ODBORI AKL
Autobuski prevoz - nema!
English

  


Komentari

  • jevgenin2004 said More
    :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 1 dan ranije
  • Duca said More
    >Što se žena tiče, pa verujem da je...
    2 dana ranije
  • Baki said More
    Jedna od najvećih prednosti Hubble... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 3 dana ranije

Foto...