Najslavniji i najpopularniji teleskop na svetu, Svemirski teleskop Habl, puni 23 godine od kako je postavljen u orbitu oko Zemlje. Imao je do sada zanimljiv i na momente dramatičan život. Lansiran je sa zakašnjenjem od sedam godina, 24. aprila 1990. godine zbog obustave letova spejs šatlova nakon užasne katastrofe šatla Čelinžer.

20HSTcrni

Stari dobri Svemirski teleskop Habl uvek nas se seti kada ima rođendan. I pošalje nam poklon. Ove godine to je snimak magline Konjska glava. Postoji bezbroj fotografija ove magline, ali pogledajte kakav je ovaj snimak! Oduzima dah, bar onima koji znaju šta je to asrofotografija.

Snimak je načinjen u infracrvenom delu spektra te nam tako otkriva detalje magline koji se ne vide u optičkom delu. Mora se, međtuim , priznati da što su smici ove magline detaljniji to ona manje liči na konjsku glavu (meni ovde liči na vanzemaljca sa surlom).


Head-Horse-676x707

Veća fotografija:  1352 x1413 px

A sad o Konjskoj glavi.

orion Konjska glava (engl. Horsehead) je tamna maglina a nalazi se u sazvežđu Orion, južno od zvezde Alnitak u Pojasu lovca i predstavlja samo najmarkantniji deo mnogo većeg Orionovog oblaka.

Od nas je udaljena 1500 godina, što znači da je sada vidimo onako kako je ona izgledala u vreme kada je živeo kralj Artur. Sloveni su u to doba otkrivali čari Balkana i razmišljali da se trajno nastane na njemu.

Konjska glava je jedan od najpopularnijih nebeskih objekata među astrofotografima.

Tamne magline su difuzne magline koje se sastoje od međuzvezdane prašine (submikronske čestice) različitog molekulstkog sastava, a primećuju se jer zaklanjaju vidljivu svetlost zvezda ili drugih sjajnih objekata koji se nalaze iza njih. Nazivaju se i apsorpcione magline

Vikipedija

Williamina Paton Stevens Fleming circa 1890sGlavu je otkrila Viliamina Fleming (Williamina Fleming, 1857-1911), škotska astronomkinja. Priča o Viliamini je interesantna. Radila je kao služavka kod profesora Edvarda Pikeringa (Edward Charles Pickering 1846-1919, američki astronom) koji je iznerviran nesposobnošću svojih muških asistenata jednom povikao kako bi posao bolje odradila i njegova služavka. Kasnije se pokazalo da je to bilo više nego tačno. Pikering, koji je u to vreme bio direktor Harvard College Observatory je Viliaminu zaposlio na opservatoriji da obavlja administrativne poslove a ona je tu, između ostalog, osmislila poseban sistem oznaka zvezda, učestvovala u sastavljanju zvezdanog kataloga (u koji je ubeležila 10 000 zvezda), otkrila 59 maglina, preko 310 promenljivih zvezda, 10 novih itd. Usput je otkrila i Konjsku glavu 1888.


Kratka istorija svemirskog teleskopa Habl

20 godina HST

Svemirski teleskop Habl - video zapisi


Neke od najčuvenijih fotografije Habla

m51-113Dve fotografije HST

(povodom 15 godina HST)

Hablov zoo galaksija

orionHablovo ultra duboko polje

Maglina Orion

Maglina Karina - detaljno

carinanebula


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...