Kina je objavila da je otvorila svoj radio-teleskop od 500 m (FAST, Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope, 五百米口径球面射电望远镜) kako za domaće tako i za strane naučnike. Nalazi se u prirodnom udubljenu u dolini Davodang (大窝凼洼地), Pingtangu, oblast Guizhou. U izradi je primenjen inovativan dizajn.

fast

Metalne ploče koje čine tanjir se mogu pomerati čim se omogućava postizanje fokusa gledanjem u razne tačke neba. Platforma iznad u kojoj su radio-prijemnici takođe je pomerljiva. Talasne dužine koje antena može da prima je od 10 cm do 4.3 m.

Ikona radio-teleskopa Arecibu u Portoriku je uništena pucanjem dva kabla koju su držali platformu od 900 tona koje ja zatim pala sa visine od 140 metara na tanjir antene uništivši do neupotrebljivosti. Prečenik u Arecibu bio je 305 metara.

https://www.youtube.com/watch?v=u34uwFOCM-4

Trenutak pucanja kablova i uništenja američkog radio-teleskopa Arecibo.

Osetljivost kineskog radio-teleskopa je tri puta veća od teleskopa u Arecibu. Sled događaja, havarija Areciba, učinila je da nepravedno zapostavljen FAST zauzme svoje mesto i da Kina postane predvodnik u trci za najjači radio-teleskop. Izrada je koštala 175 miliona dolara. Rad na njemu je počeo 2011. god. Zvanično je pušten u upotrebu januara ove godine. I pre zvaničnog otvaranja FAST je otkrio nekoliko novih pulsara.

O razvoju radio-teleskopa FAST pisali smo i ranije, sa više datalja ovde i ovde

 


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 15 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka