pdf

Zemaljske kontrolne stanice
KIK

U osvit Kosmičke ere, SSSR je već imao postavljenu mrežu kontrolnih stanica na zemlji, što im je omogućilo da komuniciraju sa prvim letilicama radi slanja komandi ka brodovima i obrade podataka koji su stizali na Zemlju s orbite. Kao što je bio slučaj i sa prvim kosmičkim raketama, sovjetska komandna i kontrolna mreža je imala svoje korene u programu dalekometnih balističkih projektila. Prvi takvi projektili su zahtevali da im se neprestano šalju radio-komande da bi mogli da podešavaju svoje trajektorije leta ka cilju.


Zemaljske-konrolne-stanice

Poreklo mreže za praćenje raketa i satelita

Razvoj prvog interkontinentalnog balističkog projektila, “R-7” (8K71), opremljenog radio-kontrolom, odmah je pred njegove kreatore postavio veliki izazov – formirati široku mrežu “mernih stanica” duž putanje rakete koja bi utvrdila brzinu i pravac letilice i slale neophodne komande za korigovanje leta.

Pored toga, bile su potrebne i brojne osmatračke stanice oko ciljnog poligona na poluostrva Kamčatka, gde su makete nuklearnih glava padale tokom probnih lansiranja. Kao rezultat, trebalo je izgraditi dve grupe komandnih i kontrolnih stanica, poznatih kao “merni punktovi”, odn. IP („ИП“ od ruskog измерительный пункт). One su trebale da budu raspoređene duž ogromnog prostranstva diljem Sovjetskog Saveza na rastojanjima od preko 6.000 km.

Konstruisanje i realizovanje takve mreže postao je još jedan nepoznati herojski poduhvat Sovjetske armije. Brojne instalacije buduće mreže morale su da budu izgrađene u nedođiji, u sred nenastanjene divljine do koje je po pravilu bilo skoro nemoguće doći, bez najosnovnijih uslova za život. Kao što je to bilo normalno za mnoge sovjetske vojne projekte u to vreme, Kremlj nije štedeo sredstva za inženjersku infrastrukturu, ali je sporo i skromno ulagao u objekte za poboljšanje elementarnih uslova života.

 

antena  Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(17 strana, 5,5 MB)
download

pdf

 Pročitajte i ovo:

Misterije kometa

Divan progaram posvećen putovanju Rozete


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...