Every Picture From Venus' Surface, Ever

U istoriji, samo 4 sonde su uspele da pošalju slike sa Venerine površine. Svako ko nešto zna o toj planeti zna da to nije bilo lako obzirom na vrućinu i pritisak koji su vrlo brzo uništavali svaki lender.

1975. i 1982. četiri sovjetske sonde klase 'Venera'načinile su jedine slike Venere koje danas imamo. 'Venere'su skenirale površinu da bi kreirale panoramske slike okoline[1]. Otkrile su žuto nebo i ispucale, puste pejzaže koji su bili i strani i poznati – pogledi na svet kakav je nekada možda bila Zemlja pre nego što je doživela klimatske promene.

Ted Stryk, profesor filosofije na Roane State Community Collage u Tenesiju, specijalizovao se za rekonstruisanje fotografija ranijih kosmičkih misija. Koristeći podatke Ruske akademije nauka, vremenom je rekonstruisao najbolje verzije originalnih Venerinih panorama.

1
Panorama Venerine površine koju je 22. oktobra 1975. snimila 'Venera 9'. Bila je to prva slika ikad snimljena sa površine neke druge planete (veća slika). Lender je imao svoje tečno hlađenje a bio je dodatno ohlađen pre sletanja, tako da je radio 53 minuta. Izmereno je 485ºC i pritisak od 90 atm.

2
Samo 6 dana kasnije, Rusi su lansirali još jednu sondu, 'Veneru 10'. Sletela je 2200 km dalje od 'Venere 9' i radila je 10 minuta duže (veća slika). Nijedna od navedenih sondi nije uspela da naprani punu panoramu od 360º, jer poklopci na jednoj od kamera nije otvoren, ograničavajući slike na 180º.

3
Panorama prednje tеlеkamere 'Venere 13' (veća slika). Lenderi 'Venera 11' i 'Venera 12' su nosili po dve kamere u boji ali iako su misije bile uspešne, nijedna kamera nije mogla da snima zbog poonovljenog problema sa poklopcima. Tek naredna sonda je napravila dve kolor panorame 1982. Ova i sledeća sovjetska sonda su SNIMILE PRVI ZVUK SA DRUGE PLANETE!!! Poslušaj, jer se sem vetra čuju i zvuci koje uje proizvodila sama sonda.

4
Panorama zadnje теlеkamere 'Venere 13' (veća slika) iz 1982. Iako su neki pričali da su na slici zabeleženi i neki predmeti koji su pomerani (od nekoga), inženjeri misije su objasnili da se jednostavno radilo o poklopcima kamera koji su pali na različita mesta.

5
Panorama površine zadnje теlеkamere automatske sonde 'Venere 14' iz 1982. (veća slika)

6
Panorama površine prednje теlеkamere 'Venere 14' iz 1982 (veća slika)

7
Lender 'Venere 13'.

8

[1] Pre 10 godina sam napisao e-knjigu o sovjetskim svemirskim kamerama.

 

 


10 (i više) zanimljivih činjenica o Veneri


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 4 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...