Misije

Astronautske misije

Pokušaj razumavanja organizacije kineskog kosmičkog programa

6S naglim porastom kineskih kosmičkih aktivnosti, lako je upasti u pogrešku misleći da je njihova organizaciona struktura slična Nasi-i ili Esi (obe su puno složenije i različitije organizacije nego što većina javnosti obično zamišlja, ali to je druga tema). Stoga se uobičajeno srećemo u medijima s pozivima na povećanje saradnje s Kineskom kosmičkom agencijom (CNSA), pod pretpostavkom da ova organizacija igra ulogu sličnu onoj Nase. Ali nije tako, nikako. Pokušaj razumevanja organizacije kineskog kosmičkog programa još je složeniji zadatak ako pokušamo da izbegneno ulaženje u detalje kineske politike koja se proteže kroz gustu mrežu odnosa između Komunističke partije Kine i nacionalne vlade na različitim nivoima, od Pekinga pa do najmanjih gradova. Tj., suočavamo se s temom koja bi stala u omanju knjigu, ali to nije cilj ovog posta. Pa prijeđimo na posao. Organizaciona šema kineskih kosmičkih napora može se sažeti u sledeću tabelu:

 

 

Kakav će biti naslednik 'Ingenuityja'?

1Upravo ovih dana rover 'Perseverance' se priprema da pusti mali helikopter 'Ingenuity' u krater Jezero, predodređen da postane prvi vazduhoplov s pogonom koji će leteti nebom drugog sveta. Ova bespilotna letelica od samo 1,8 kg prvotno je nazvana 'Mars Helicopter Scout', a cilj joj je da utre put budućim vazdušnim misijama koje mogu da istražuju Mars. Ali kakva bi mogla da bude takva sprava? Sama ideja o slanju helikoptera na Mars postoji već dugo vremena. Početkom stoleća JPL je proučavao mogućnost slanja helikoptera unutar sonde slične 'Mars Pathfinderu', projekt koji se nije ostvario, ali je na kraju doveo do razvoja 'Ingenuityja'. Međutim, ti su koncepti pa čak i sâm 'Ingenuity' jednostavni tehnološki demonstratori, odn. njihov naučni značaj je praktično nikakav. Zanimljivije bi bilo upotrebiti 'Ingenuityjevo' konstruktorsko i operativno iskustvo za izgradnju helikoptera koji će nam pružiti naučne podatke o Crvenoj planeti. Pravi naučni helikopter na Marsu.

'Perseverance' na putu ka Jezeru

22

Letos su u kratkom rasponu ispaljene tri kosmičke misije na Mars: američka, kineska i emiratska. Iako sam u poslednje vreme više svojih e-knjiga i priča posvetio Marsu i njegovim roverima (recimo ovoovoovoovoovo itd.), od Nasine misije, poznate kao 'Mars 2020', očekuje se jako mnogo, pa zaslužuje posebnu pažnju. Njen glavni protagonista je jednotonski terenac iz milošte u Nasi nazvan 'Perseverance'. Šta još reći o ovoj misiji vrednoj $3 milijarde a ne pokvariti opšti utisak? Pošto se i moje ime nalazi na roveru, osećam se kao da je to i moj projekat pa zato da kažem još ponešto...

 

Nasina letelice Perseverance bila u problemima

rover misija

Ubrzo nakon uspešnog lansiranja Perseverance je ušla u bezbedni rad (isključeni svi sistemi koji nisu bili neophodni) kada je bilo utvrđeno da je deo svemirske letelice nakon ulaska u senku Zemlje postao hladniji nego što se to očekivalo. Nasini zvaničnici odmah izjavili da ih problem nije puno brinuo i izrazili su očekivanje da uskoro svi sistemi na letelici prorade normalno – a to se i obistinilo.

KRATER JEZERO – MJESTO SPUŠTANJA ROVERA PERSEVERANCE

Jezero 0

O najnovijoj misiji Nase, Mars 2020, u okviru koje je u četvrtak 30. jula uspješno lansiran rover “Perseverance”, napisano je dosta tekstova sa tehničkim detaljima. Obzirom da je Bosna i Hercegovina, preko toponima “Jezero” indirektno uključena u ovaj projekat, čini mi se zanimljivim dati kratko pojašnjenje i opis mjesta gdje bi se u februaru naredne godine trebao spustiti najnoviji marsov rover.

 

Perseverance - misija na putu za Mars

 Preseverance 1

Kako je i bilo planirano danas u 13:50 je lansirana Nasina misija Mars 2020 Perseverance. Prozor za lansiranje bio je između 30. jula i 15. avgusta. Prozor za lansiranje je vremenski okvir za lansiranje do Marsa po najkraćoj putanji, uz najmanji utoršak goriva. Taj prozor se otvara otprilike svake dve godine i da lansiranje u tom periodu nije bilo moguće Nasa bi morala da čeka dve godine za nov prozor.

 

'Perseverance'- prenos lansiranja