Misije

Astronautske misije

Kako će zvučati prvi helikopter koji će leteti po Marsu?

2Jedan od aduta Nasine misije 'Mars 2020', koja bi trebalo da krene sledećeg jula, jeste ta što će poneti mali dron. Jaka stvar, barem s gledišta javnog mnenja, jer je to dodatak u poslednjem trenutku koji će imati malo naučnog značaja (u stvari, tim rovera 2020 se u prvo vreme snažno protivio uključivanju helikoptera). U svakom slučaju imaćemo priliku da vidimo prvi helikopter na Crvenoj planeti u akciji. Reč je o vrlo malom i, pre svega, izuzetno laganoj letilici, teškoj manje od 1,8 kg. Ali kakav će zvuk stvarati kada leti na Mars? Logično bi bilo pomisliti da je, zbog svoje male veličine, buka rotora prilično oštra, poput zvuka zujanja. Ali ne. Pogledaj video koji sledi:

ESA se priprema za lansiranje rovera na Mars na poligonima u Italiji

e2

Pripreme za misiju rovera 'ExoMars'ulaze u finalnu fazu. ESA se nedavno oglasila sa dva obaveštenje: 'ExoMars Trace Gas Obiter'je promenio orbitu, a u Torinu u Italiji je otvoren novi Kontrolni centar za praćenje rovera (ROCC). Taj centar će podržavati operaciju silaska rovera 'Rosalind Franklin'sa lendera 'Kazačok'i njegov rad nakon toga. Misija ide sugurnim koracima ka zakazanom lansiranju u julu 2020. i sletanju u martu 2021. godine.

Prvi naučni rezultati 'Chang'ea 4'

c14

Kako izgleda Mesec iznutra? Kako je nastao? 3. januara 2019. kineska sonda 'Chang'e 4' sletela je na sakrivenu stranu Meseca. Bilo je to fenomenalno tehnološko dostignuće, jer je za takvo sletanje bilo neophodno najpre postaviti komunikacioni satelit 'Queqiao' u Lagranžovu tačku L2. No sem toga što je to prva sonda koja se spustila sa 'druge strane' Meseca, šta tu ima zanimljivo sa naučne tačke gledišta? Mnogo toga.

Poslednji snimak rovera Opportunity

Oppy header

Ali pre nego što su se ugasili njegovi uređaji rover je uspeo da načini svoj poslednji snimak sa Marsa. To je panorama od 360 stepeni koja je sastavljena od 354 pojedinačnih snimaka načinjenih u periodu od 13. maja do 10. juna 2018. godine. Ova panorama prikazuje dolinu smeštenu uz zapadni rub kratera Endeavour. Dolina je dugačka blizu 200 metara a sadrži mnogo plitkih kanala koji se spuštaju od ivice kratera do njegovog dna.

Opportunity proglašen mrtvim

mer bMT

Najdugovječniji robot rover u Sunčevom sustavu, NASAin Opportunity (MER-B) i službeno je proglašen mrtvim 13. februara, dan prije Valentinova. Nakon nekoliko mjeseci bez ikakva signala sa Marsa uz gotovo devet stotina radiokomandnih seansi buđenja NASA je odlučila i službeno okončati misiju. Iscrpljene su sve mogućnosti da se rover „probudi“, vrijeme je da uđe u povijest poput njegova blizanca, rovera Spirit (MER-A). Ovaj dvojac nosi titulu najdugovječnijih robota na kotačima koji su svoj radni vijek odradili na nekom drugom nebeskom tijelu.

Opportunity – najznačajnija otkrića na Marsu

MarsOpportunityblueberrieshematiteFramCrater

Jedno poglavlje istorije istraživanja Marsa je završeno kada je Nasa objavila da rover Opportunity više nije aktivan jer je komunikacija s njim, i posle velikog broja pokušaja, beznadežno prekinuta. Rover je prestao da se javlja sa Marsa 10. juna 2018. godine nakon što je peščana oluja sasvim prekrila čitavu planetu.

Kraj misije Opportunity

NASA Mars Rover

Danas, 13. februara, Nasa je zvanično objavila da je misija rovera Opportunity okončana. Marsov rover Opportunity na Mars je stigao 25. januara 2004. godine. Bio je projektovan za rad od 90 dana. Ostao je operativan 5498 dana.

SLIM – japanska lunarna sonda za horizontalno sletanje

j1Nema takvih majstora u kosmosu kakvi su Japanci! Njihove misije su, kako se kaže kod nas, ekstraordinarne! Do sada sam obradio sve velike japanske međuplanetne misije i toplo preporučujem te tekstove svakom ko se loži na takve teme. Posvećenost njihovih inženjera cilju i odbijanje da priznaju poraz čak i kad zbog kvarova i havarija šanse na uspeh misije padnu ispod svake granice, zapanjujući su. Mnoge podvige koje izvodi JAXA, ne može danas (a ni sutra) da ponovi nijedna agencija na svetu. Šta spremaju novo?

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada (3)

o29

Početkom maja, 'Oppy'je završio istraživanje Allendeai okrenuo se ka nekim tabularnim stenama. Zaustavio se nad stenom La Joya radi dubinskim analizama. Uprkos povremenom proklizavanju, rover je nastavio da pokazuje svoji ustraživačku narav. 'Vozilo se dobro ponaša i trenutno se kreće po nagibu od oko 24 stepena,' pričao je Bellutta krajem meseca. 'U poslednje vreme smo vozili uglavnom poprečnim padinama s roverom nagnutim na levo a okrenutim na jug. Vozilo je vrlo stabilno. Čini se da je zalepljen za put kao neki Porše.'

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada

NASA Mars Rover

Tim koji rukovodi jedinim preostalim Marsovim istraživačkim roveromi njihove kolege sa Nasine kosmičke telekomunikacione mreže DSN nastavili su da traže i osluškuju 'Opportunity'i tokom decembra, ali jedino što su čuli to je – tišina. Već je prošlo šest i po meseci od kako je robot sa najdužim stažom na jednoj planeti omutaveo...

'Chang'e 4': Zašto na novim slikama Mesečeva druga strana izgleda crvena?

c2Nakon što je kineska kosmička agencija CNSA uspešno sletela na 'onu' stranu Meseca, objavljene su prve slike u istoriji napravljene sa tamošnje površine. Kineski lender 'Chang'e 4' i rover 'Yutu 2' su prva misija nakon 'Chang'e 3' i originalnog rovera 'Yutu' koji su sleteli na 'ovu' stranu Meseca 2013. godine.

'Yutu 2' stupio na tlo druge strane Meseca

y18Želiš da vidiš kako izgleda skriveno lice Meseca? 3. januara 2019. kineska sonda 'Chang'e 4'je ušla u istoriju jer je postala prvi ljudski artefakt koji je sleteo na skrivenu stranu našeg satelita. Sletanje je odpočelo iznenađenjem u 02:26 UTC, budući da su kineske vlasti odlučile da događaj ne najavljuje unapred, i samo su glasine na društvenim mrežama ukazivale da se sletanje približava. Zapravo samo par dana pre toga je potvrdjeno da će sonda sleteti početkom godine a ne 12. kako je prvobitno najavljivano. Tajnovitost u operacijama 'Change 4'je u suprotnosti sa publicitetom koji je imao 'Change 3' 2013. Mesto sletanja je, kako je i planirano, u krateru Von Kármán(177,6º istočno, 45,5º južno), lociranom u središtu Aitkenovog udarnog basena, koji ima 2500 km u prečniku i jedan je od najvećih u solarnom sistemu. Lender je već poslao prve slike sa površine i u 14:22 UTC oslobodio rover, kršten kao 'Yutu 2'. Naravno, ninajednoj od slika se ne vidi Zemlja…

Poleteo 'InSIGHT', sonda koja će razotkriti tajne unutrašnjosti Marsa

i55Šta se nalazi u srcu Marsa? Ima li tečno jezgro? Koliko mu je debela kora? Na sva ta pitanja, kao i na mnoga druga, odgovoriće 'InSIGHT', lansiran 5. maja 2018. u 13:05 po našem ka Marsu tokom dvosatnog lansirnog prozora. Sonda je poletela raketom 'Atlas V'(401) sa rampe SLC-3E vojne baze Vandenberg (Kalifornija) u misiji AV-078. 'InSIGHT'(Interior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je prvi aparat konstruisan za analiziranje unutrašnjosti Marsa, mada nije prvi koji će proučavati unutrašnjost neke planete (to je bila sonda 'Juno', koja trenutno kruži oko Jupitera). Misija će koštati bezmalo milijardu dolara, tj. ~1000 miliona.