Svakih nekoliko godina na Marsu se pokvari vreme toliko da nastanu oluje koje zahvate celu planetu. Te oluje nemaju veliku snagu jer je atmosfera na Marsu jako retka, ali u stanju su da podignu finu prašinu i pesak koji obaviju celu planetu i prekriju čitavo Marsovo nebo, globalno. I mogu da traju nedeljama, ponekad i mesecima.

Takva jedna oluja, nezapamćene snage, desila se u junu prošle godine. Tada je prašina u atmosferi potpuno blokirala Sunčeve zrake i prekrila sunčane panele rovera Opportunity. Zbog toga je on nije mogao da puni električnom energijom svoje akumulatore, a kako je oluja je predugo trajala, baterije rovera su se ispraznile i on je 12. juna utonuo u san iz koga se više nije probudio. Nasini stručnjaci su osam meseci pokušavali da ga probude, ali bez uspeha.

Ali pre nego što su se ugasili njegovi uređaji rover je uspeo da načini svoj poslednji snimak sa Marsa. To je panorama od 360 stepeni koja je sastavljena od 354 pojedinačnih snimaka načinjenih u periodu od 13. maja do 10. juna 2018. godine. Ova panorama prikazuje dolinu smeštenu uz zapadni rub kratera Endeavour. Dolina je dugačka blizu 200 metara a sadrži mnogo plitkih kanala koji se spuštaju od ivice kratera do njegovog dna.

One koje interesuje detalji na ovoj slici mogu ih videti na zumirajućoj fotografiji ovde.

Oppyfinalpanorama nolabels
Veča fotografija

Desno u daljini vidimo brdo na samoj ivici kratera, u sredini gore je mesto sa kog je rover ušao u krater. Na slici se vide i krajevi slolarnih panela rovera, te njegova antena. 

Za dobijanje ove fotografije rover je koristio tri filtera kako bi dobio slike u boji. Ali skroz levo videćete sivi, neobojen, krajolik. To je posledica oluje koja je osujetila snabdevanje rovera energijom i on nije imao dovoljno snage da to područje snimi i pomoću zelenih i ljubičastih filtera. 

Rover Opportunity je na Mars stigao 25. januara 2004. godine. Njegovi tvorci, inženjeri, projektanti i drugi stručnjaci su dali garanciju za njegov radni vek od 90 dana. Rover je neumorno radio 5263 dana. Za to vreme prešao je 45,09 kilometara. A 13. februara iz Nase je stigla vest da je misija ovog rovera okončana jer više nije bilo nikakvih mogućnosti da se on probudi. 

Roverov blizanac Spirit je bio operativan do 2010. godine. Tada se zaglibio u pesak iz koga više nije uspeo da se izvuče.


Opportunity proglašen mrtvim

Opportunity – najznačajnija otkrića na Marsu

Kraj misije Opportunity

Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada 

Pokrenut plan za oporavak 'Opportunityja', orbiter poslao pozdrav

Izveštaj sa Marsa: Oluja se smiruje, 'Opportunity spava, a tim priprema oporavak

Marsov rover Opportunity prekinuo kontakt sa Zemljom. Hoće li preživeti?


 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...