Astronautika: misije

Misije

Južna Koreja planira prvu lunarnu misiju za 2020.

km5

Za sve one koji su uvereni da vojna industrija i osvajanje kosmosa nemaju stroge geopolitičke korene, samo treba da pogledaju Južnu Koreju. Njihova kosmička agencija je stara samo 5 godina, snažno je podržana od Amerike i velikih domaćih kompanija kao što su 'Hyundai' i 'Samsung', a dosadašnja dva lansiranja satelita (četiri nisu uspela) vode se kao program testiranja vojnih balističkih projektila. Sada se priča da za dve godine hoće da lansiraju raketu na Mesec! Kako i uz čiju pomoć?

Ostareli MRO na infuziji?

m1Rover 'Mars 2020' treba da sleti u februaru 2021. Kao i njegovim prethodnicima, 'Curiosityju', 'Opportunityju' i 'Spiritu', za slanje podataka će trebati orbitni releji. Trenutni problem je u tome što NASA trenutno nema nijedan novi orbiter u planu. Poslednji orbiter koji je postavljen je bio 'MAVEN', i od njega se očekuje da će biti glavni prenosilac podataka sa 'Marsa 2020'. Ali njegova orbita neće omogućavati neophodne sesije popodnevne komunikacije.

Da li će Tesla Roadster udariti u Zemlju?!

t1

6. februara prisustvovali smo izuzetnom događaju. Prva raketa 'Falcon Heavy' lansirala je električni automobil 'Tesla Roadser' u vlasništvu Ilona Maska u orbitu oko Sunca. Kao da to nije dovoljno, za volanom je sedela lutka u skafanderu krštena kao Starman. Prvobitno je bilo planirano da auto bude postavljen u Hohmanovu transfernu orbitu za Mars, sa afelom – tačkom najudaljenijom od Sunca – na Marsovoj orbiti, a perihelom na Zemljinoj orbiti. Naravno, tako da auto nikad ne prilazi blizu Marsa. Međutim, odmah nakon lansiranja Mask je izjavio da je auto postavljen u orbitu sa afelom u asteroidnom pojasu, što su uskoro mnogi posmatrači doveli u pitanje. Dakle, koja je konačna orbita svemirskog vozila? Postoji li ikakva šansa da dođe do sudara sa Zemljom ili Marsom? Ako je ima, kada?

Novi rekord 'New Horizonsa'

 1

Možda neko misli da se NH dosađuje ili spava dok jezdi 1.226.000 km dnevno ka novom cilju. Naprotiv! Pošto je staza po kojoj leti potpuno nepoznaza kontrolorima leta, a iskustvo kaže da su mnogi oblekti toliko egzotični da neki, bez obzira koliko mali, imaju pratioce pa čak i prstenove, jedini način da se preživi jeste neprestano snimanje i analiziranje prostora ispred sebe.

Džinovska raketa FH Ilona Maska poleće 6. februara

sx1

Kompanija SpaceX planira da obavi prvo lansiranje svoje super-rakete "Falkon hejvi" (Falcon Heavy - FH) nosivosti 64 tona 6. februara u 1.30 po lokalnom vremenu (18:30UTC). Ukoliko u prvom pokušaju operacije lansiranja bude prekinute, sledeći pokušaj može biti obavljen sledećeg dana, 7. februara.

Neopravdana histerija oko pada kineske orbitne stanice 'Tiangong-1'

k1

Ne hvata slično osećanje samo nas zbog predstojećih izbora već su i Kinezi u problemu. S tim što je njihov problem mnogo trivijalniji: sledećih meseci očekuju da im padne orbitna stanica. Nekontrolisano. Njeni komadi će pasti u za sada neutvrđeni rejon planete. Horor, haos i destrukcija, retrogradne sile, spasavaj se ko može! Ili smo malo preterali? Bojim se da je tako...

Svemir kakav smo željeli

blue origin lansiranjeU vrijeme kad su dvanaestorica prošetala Mjesecom činilo se kako je A.C. Clarke bio pesimist smještajući međuplanetarna putovanja u 2001., odnosno 2010. godinu. Javnosti se činilo kako je Mjesec tek usputna epizoda u osvajanju svemira i kako prave odiseje samo što nisu uslijedile. Nije bilo tako.

Nemoguća misija Pobjednici bez Pobjednika

Filmski neizvjesna završnica Google Lunar XPrize-a

glxp press

Googleova fondacija Google Lunar XPrize (GLXP) objavila je kako pet pobjedničkih timova, finalista međunarodnog natjecanja u osvajanju Mjeseca, prema svemu sudeći ne mogu na vrijeme odraditi završnu utakmicu (slijetanje robota na Mjesečevo tlo) te se stoga nagrada u iznosu od 30 milijuna USD neće dodijeliti.

Facebook