Astronautika: misije

Mjesečev lander pogoditi će Zemlju

peregrine putanja udara zemlja

Peregrine se vraća kući

Proteklih dana, tjedana, mjeseci poprilična je gužva oko Mjeseca. Informacije o lansiranjima robota raznih vrsta i oblika, događanja oko njih, slijede jedna drugu. Nema ni tjedan dana (08.01.2024.) kako je uspješno lansiran američki lander Peregrine. Nije prošlo ni nekoliko sati a problemi su onemogućili izvršavanje misije. Sada, prema najnovijim informacijama privatne tvrtke Astrobotic (tvorac landera) jasno je kako se letjelica vraća kući. Iscurjelo gorivo onemogućilo je primarnu misiju, problemi s tehnikom i komunikacijama samo su nadolili ulje na vatru. No priči tu nije kraj!

Lander Peregrine nije u stanju manevrirati te će se prema zakonima nebeske mehanike vratiti na Zemlju. Dostupni podaci kazuju kako će tek minut ili dva iza ponoći (petak, 19.01.2024. oko 00:02 po našem vremenu, UT+1) uletjeti u Zemljinu atmosferu brzinom od gotovo 40km/s! Stanovnici Australije i Indonezije u to će vrijeme na svom noćnom nebu imati prigodu vidjeti vatrenu kuglu. Ostaci landera vrlo vjerojatno pasti će u more, stotinjak ili nešto više km, od sjeveroistočnih krajeva Australskog kontinenta. 

Kako do tamo ima još puta i vremena, zasigurno će se i letni parametri mijenjati. Astrobotic u svojoj objavi ističe kako još uvijek imaju nešto goriva u rezervoarima te kako se nadaju da bi u zadnjim trenutcima prije ulaska letjelice u Zemljinu atmosferu mogli prema potrebi poneštko korigirati putanju (čitaj; točku pada).

Obzirom na oblik, dimenzije i masu letjelice njezin najveći dio izgorjeti će u atmosferi poput meteora. Padne li ipak pokoji nesagoreni ostatak u vode Tihog oceana šanse da se isti ikada pronađu samo su u sferi teorije. Ultra precizno slijetanje na Mjesec završiti će tako krajnje nepreciznim slijetanjem na Zemlju. Svemir je zeznuto „mjesto”, uzima danak, zasad, samo u neživotnim tehničkim tvorevinama.

 

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...