Astronautika: misije

Na samom početku ovog dana, obavljena je posljednja komunikacija s NASA-inim helikopterom Ingenuity, koji nakon nespretnog i nesretnog slijetanja 18. siječnja, na kraju svog 72. leta iznad površine Marsa, zbog loma propelerâ više nije mogao letjeti. To ne znači da je helikopter sada isključen, već samo to da se rover Perseverance, koji je - zajedno sa satelitima u stazi oko Marsa - služio kao posrednik u općenju s helikopterom odmiče od Ingenuityja i da uskoro više neće ni biti moguće uspostaviti vezu između dva robota.

Helikopter

Inače, Percy je imao priliku da još jednom snimi osakaćenu Ginny, s manje udaljenosti negoli ranije, ali to zbog nečega nije učinjeno. Prva priložena slika je ostala ono najbolje što imamo ako želimo steći uvid u položaj i orijentaciju helikoptera nakon trajnog prizemljenja. Na njoj se lijevo vidi i odlomljena elisa.

Nažalost, slično tome, u skoro tri godine letenja, iz nekakvih sigurnosnih razloga nismo dobili ni jednu jedinu finu sliku rovera, koju bi helikopter iz visine bio snimio svojom prilično dobrom kamerom u boji!

Nego, helikopter Ingenuity nastavlja funkcionirati i u skladu s netom isporučenim softverom bilježiti sve što šačica njegovih senzora registrira. Namjera mu je svakoga se dana probuditi, provjeriti kako mu radi solarni panelić, te u kakvom su mu stanju baterija i elektronika. Pored toga, nastavit će snimati slike (uvijek istog dijela) okolice spomenutom kamerom u boji i mjeriti temperaturu nizom ugrađenih senzora. Ti podaci će biti samo spremani u njegovu stalnu memoriju jer neće biti mogućnosti da ih se pošalje na Zemlju, ali jednog lijepog sola kada ga parkiranog među pješčanim naborima u Dolini Neretve pronađu kineski astronauti, oni će ih moći downloadati i poslati ih Amerikancima... samo ako ih ovi prije toga lijepo zamole.

IgnZK 1

Na drugoj slici vidimo kako je prijem posljednje Ingenuityjeve poruke izgledao u kontrolnoj sobi Laboratorija za mlazni pogon. Ne znam je li tome loli u modroj majici, kojega vidimo lijevo od središta slike, samo nešto upalo u oko ili on to možda briše suzu.

IgnZK 2

Treća slika prikazuje stanje na Marsu od prije tri dana. Rover je, vidimo, prošao točku najvećeg približavanja helikopteru (perihel?), te sada nastavlja voziti uz obalu Neretve, općenito u smjeru zapada.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS (PH) / https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/

 


Preuzeto sa FB


Najbolji prikaz stanja Nasinog helikoptera

Zbogom prvom helikopteru na Marsu

Let helikoptera iznad padobrana 'Perseverancea'

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...