Astronautika: misije

VIPER na Mjesecu

Ne šalimo se, krenite i Vi s nama

Američka svemirska agencija u sklopu programa povratka ljudi na Mjesec (Artemis) provodi zahtjevne  projekte, kako u sklopu same NASA-e tako u u suradnji s brojnim privatnim tvrtkama. Povratak na Mjesec zahuktava se svakodnevno. Svi koji imaju nešto „za reći” su tu; Kinezi, Japanci, Indijci, Izraelci, Amerikanci, Rusi.. 

Kasnije tijekom ove godine (2024.)  kao direktna preteča robotiziranih teretnih platformi za neposredan rad i pomoć astronautima, NASA će na Mjesec lansirati rover VIPER ( Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). VIPER će sletjeti na područje oko južnog pola s temeljnom zadaćom ispitivanja novih tehnologija, komunikacija, upravljačkih protokola i ono zadnje ali zapravo najvažnije;  potraga za vodom i vodenim ledom.

VIPER test laboratorij

VIPER ima masu od 430kg, dužine i širine po 1530mm, visine od 2450mm. Planirano trajanje misije je stotinu Zemaljskih dana, nešto više od tri Mjesečeva dana. Raketu osigurava SpaceX (Falcon Heavy), dok je lander kojim  će se izvršiti slijetanje proizvod tvrtke Astrobotic (Griffin Moon lander).

PRIJAVIMO SE ZA LET NA MJESEC

VIPER RH

Edukacija i popularizacija sastavni su i obvezni dio svakog znanstveno-tehničkog projekta NASAe. Misija VIPERa nudibesplatni let na Mjesec, svakome tko to želi . Dovoljno je posjetiti link;

https://www3.nasa.gov/send-your-name-with-viper/#user-information

VIPER AM

Potrebno je upisati ime, prezime, izabrati PIN te kliknuti na ikonu „podnesi zahtjev” (submit). Sustav bilježi Vaše ime i prezime, automatski generira „kartu za putovanje” a Vaše ime postaje digitalni zapis na mikročipu koji će se nalaziti na VIPERu kada krene ka Mjesecu. Kartu za put na Mjesec možete snimiti kao foto-dokument na Vaše telekomunikacijske uređaje ili i isprintati te pokloniti djevojci ili dečku (ukoliko ju/ga želite oboriti s nogu). Naravno, nemojte poklanjati svoju kartu, povedite i nju/njega ukoliko ne želite vidjeti zvijezde u prenesenom značenju. 

Na ovom linku; https://science.nasa.gov/mission/viper uživo možete pratiti rad inženjera na VIPERu.

Vi koji ste stigli do kraja ovog teksta i upisali Vaše ime koje će VIPER voziti po Mjesecu, imajte na umu kako je ovako nešto bilo nemoguće prije samo nekoliko desetaka godina. Šesdesetih, sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog stoljeća Vaše ime na Mjesecu nije bila opcija niti da ste Nobelovac! Iskoristite priliku i krenimo na digitalnu odiseju po našem prirodnom satelitu krajem ove godine. Sretno!

VIPER test laboratorij

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...