Događaji

Astronomija u Prirodnjačkom kampu Botoš 2018

znak1a

U organizaciji Regionalnog centra za talente Zrenjanin od 20- 23. avgusta 2018. održan jePrirodnjački kamp Botoš 2018 koji je okupio učenike zrenjaninskih škola kao i škola iz Tomaševca i Botoša.
Planirano je da se učesnici kampa upoznaju sa teleskopom i osnovama astrognozije, posmatraju planete, Mesec i Mesijeove objekte, mere prečnik Sunca. Planirana su i predavanja na temu Planete Sunčevog sistema i Istraživanje Sunčevog sistema. Astronomsko veče je realizovano u sve tri večeri od 21– 23.h. 

SVETSKI EKSPERTI OVOG LETA U PETNICI

laboratorijaISPIstraživačka stanica Petnica ovog leta organizuje osam programa namenjenih studentima osnovnih i poslediplomskih studija iz celog sveta, i to iz geologije i planetarnih nauka, programiranja i mašinskog učenja, evolucione biologije, arheologije, astronomije i kosmologije, bimedicine, molekularne biologije, a biće održan i Petnički međunarodni kamp. Predavači i mentori na ovim školama su stručnjaci iz oblasti iz celog sveta.

Međunarodni Dan svetlosti, Zrenjanin 2018

18953530m

Svetlost je važna u našem svakodnevnom životu i imperativ je u multisektoralnim naučnim disciplinama u 21. veku i u svim vekovima koji dolaze. Ona prenosi energiju i omogućava komunikaciju i glavna je u kulturnom, ekonomskom i političkom povezivanju sveta, kao i u njegovom postojanju i održanju. 

SOFIA - prof. Filipović je sleteo čuvenim avionom

SOFIA4Profesor Filipović, koji je juče, kako je to ranije najavio, u okviru svog projekta leteo Nasinom opservatorijom SOFIA, jutros je kratko javio da je sleteo, da je misija protekla veoma uspešno i da je ukratko rečeno sve „sjajno prošlo“. Let je trajao preko devet sati.