Astronautika: misije

vulcan peregrine polijetanje

Lansiranje uspjelo, aluniranje nije moguće

Ponedjeljak, 08.01.2024., rano ujutro po našem vremenu (08:18 UT+1), s raketnog kompleksa 41 na Floridi (Cape Canaveral) put Mjeseca uspješno je krenula nova američka raketa Vulcan. Prvo je to lansiranje rakete Vulcan privatne američke tvrtke ULA (United Launch Aliance) osnovane 2006. Bilo je potrebno punih deset godina od idejnih nacrta do pravih plamenih jezika raketnih motora BE-4. 

Druga privatna tvrtka, Astrobotic, izradila je (pod NASAinim pokroviteljstvom) lander Peregrine čija je povijesno-tehnološka uloga pripremiti naciju za novo prisustvo čovjeka na našem prirodnom satelitu. Peregrine, osim uloge transportnog robota, primarno je klasificiran kao svojevrsno tehnološko čudo s zadaćom ultra preciznog slijetanja na izabranu lokaciju, unutar 50m od zacrtanog cilja!

peregrine na mjesecu

Sve je izgledalo dobro, raketa je uspješno lansirana i obavila sve zadaće besprijekorno. Ubrzo je došla loša vijest. Peregrine lander je iz za sada nepoznatnog razloga ispustio njegovo raketno gorivo, nužno za orbitalne i alunirajuće manevre. Slijetanje na Mjesečevu površinu neće biti moguće. Astrobotic i ULA sada imaju nekoliko dana da osmisle novi hodogram misije. Ni to nije sve. Loša je vijest i gubitak kontrole i komunikacije s landerom. Zahvaljujući DSN svjetskoj mreži radioteleskopa komunikacija i dijelomična kontrola uspostavlja se, no ne u punom obimu. Zadnje informaciju neupitno dokazuju i fizička oštećenje landera i njegovih sklopova. S timu vezi su i problemi pravilne orijentacije letjelice i navođenja fotonaponskih panela u ispravan položaj prema Suncu.

Sada, na putu ka Mjesecu ali bez mogućnosti slijetanja, kontrolorima misije Peregrine landera glavna je preokupacija zaprimiti sve podatke i pokušati letjelicu čim duže držati u operativnom stanju. Ovo su vrijedni podaci za konstruktore. Svemirske tehnologije traže puno grešaka, puno promašaja, puno vremena i puno ustrajnosti. Tek tada slijede pravi rezultati.

U međuvremenu, nakon cijele prošlogodišnje eskadre letjelica upućenih ka Mjesecu, slijedi novi pokušaj osvajanja Mjeseca. Naredno lansiranje očekuje nas sredinom veljače. Privatna tvrtka Intuitive Machines, u suradnji s SpaceX, raketom Falcon 9 lansirati će lander Nova-C. Držimo im palčeve, jer uspjeh jednih, drugih ili trećih uspjeh je cijelog čovječanstva! Postanemo li svemirska vrsta to će značiti da smo nadvladali „krvave oči” beskrupuloznih, samodopadnih predatora bez budućnosti!

peregrine integracija

 


Komentari

  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 7 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 9 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 10 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije

Foto...