SF

Putovanje na Mesec

Put na MesecPonovo se priča o putovanju na Mesec. Veliki igrači astronautike o takvom putovanju prave planove, neki otvorene, neki prikrivene. Ona nacija koja to uspe preko noći će postati  najmoćnija. Ali takav let je užasno skup i vrlo rizičan. Neuspeh bi još više koštao.

Kjubrik, Klark, Ligeti, Štraus i Štraus: pola veka „Odiseje u svemiru“!

o1

Na putu za Jupiter… sa tajnim zadatkom.

Negde sredinom šezdesetih režiser i producent Stenli Kjubrik predložio je SF piscu Arturu Klarku da naprave ništa manje nego film o „odnosu čoveka i svemira.“ Klark je oduševljeno prihvatio. Tako je nastala 2001: Odiseja u svemiru koju su mnogi proglasili za najbolji SF film svih vremena.

Film: First man

First Man filmPribližavamo se velikom jubileju, 50-toj godišnjici stupanja čoveka na Mesec. Novi film o tom grandioznom događaju imao je premijeru 29. avgusta u Veneciji, a u SAD je krenuo da se vrti po bioskopima 12. oktobra. Zove se First Man, a kod nas je preveden pod nazivom Prvi čovek na Mesecu.

U susret kolonizaciji svemira

teren

Naučna fantastika u svojoj nameri da stvori specifične slike-vizije koje je razlikuju od ostalih umetničkih žanrova, poseže za svemirom kao jednim od verovatnih puteva razvoja čovečanstva. Na tom "putu", po prirodi stvari, čovek putuje do planeta i sleće na njih, pokušava da se izbori sa prirodom koju tamo zatiče i izgradi svoj novi dom.