Istraživanja

Photon Tide Live - Epizoda 1 - Interstelarna putovanja

photontidel

U prvoj epizodi našeg Photon Tide Live podcast-a pričamo o realističnim metodama kolonizacije svemira bez pretpostavke izuma magičnih pogona koji će prekršiti limit brzine svetlosti. Svemir je ogroman, brodovi spori, a ljudski životni vek kratak. Učesnici: Relja Trajković, Ivica Milarić, Aleksandar Ačanski

Rusija radi na supersoničnom „stealth“ transporteru?

avion2Nedavno mi se javio čitalac iz Kraljeva, Bojan Bokur. Njemu i momcima iz klana WOT Balnan dugujem neke tekstova, ali za “predjelo” im šaljem ovu vest – Putin planira novi transporter tenkova, kojim će bez sletanja moći da brzo i efikasno šalje veliki broj tenkova na bilo koji kontinent!

Projekat „Призыв“: nuklearni projektili za spašavanje brodova na moru

p1Na sredini Tihog okeana neki trgovački brod je doživeo ozbiljnu nezgodu. Brod je pred potonućem i posada odlučuje da pošalje signal za slučaj opasnosti. Ali u bespućima najvećeg okeana na planeti, pomoć može da stigne tek za nekoliko dana. Srećom, samo nekoliko minuta po prijemu signala negde sa teritorije Rusije uzleće balistička interkontinentalna raketa, ali ovog puta opremljene ne sa nuklearnom glavom već sa malim kosmičkim raketoplanom punim zaliha i spasilačke opreme. Za manje od pola sata po uzletanju pomoć stiže do broda. Naučna fantastika? Ne, već projekat „Призыв“.

Ko će od sada upravljati internetom?

int1Za razliku od Asanža od koga smo dobili puno zanimljivih informacija, Edvard Snouden nam možda i nije rekao mnogo toga što već nismo naslućivali: da postoji Veliki Brat koji sakuplja sve naše podatke koji idu Internetom. Ipak, efekat afere prisluškivanja Interneta od strane američkih službi na geo-politička zbivanja je možda i veći nego efekat Vikiliksa. Snouden je, naime, otvorio bočicu sa duhovima u kojoj je već postalo pretesno, i sada je na delu diplomatska inicijativa da se duhovi vrate u bocu.

 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18