ISS

Istraga o rupi na Svemirskoj stanici

traganje

Samo kratko da javimo (u nadi da će kasnije biti više informacija, a i da će se ovim povodom javiti naši izveštači koji prate svemirske misije) da su u utorak dva ruska kosmonauta izašli iz Međunarodne svemirske stanice u naporu da reše ili bar doprinesu rešenju pojavi misteriozne rupa na Stanici o čemu smo, inače u više navrata pisali.

Povratak u kosmos

m10

Noseći kosmički brod “Sajuz MS-11” sa tročlanom posadom, raketa-nosač “Sajuz-FG” je poletela 3. decembra 2018. u 14:31č (moskovsko vreme) sa “Gagarinova lansirna rampa” kosmodroma Bajkonur. Devet minuta kasnije, kosmički brod je odvojen od trećeg stepena rakete-nosača i dospeo na orbitu. Samo šest časova kasnije, posle četiri orbite, u 20:35č “Sajuz MS-11” je spojen sa modulom “Poisk” ruskog segmenta Međunarodne kosmičke stanice (MKS). Operacije susreta i spajanja su obavljene u automatskom režimu.

Time-lapse: kako lansiranje izgleda iz kosmosa

l5

16. NOVEMBRA 2018. SA BAJKONURA U KAZAHSTANA LANSIRANA JE RAKETA SOJUZ-FG noseći 2,5 tone materijala za Međunarodnu svemirsku stanicu. Raketa je lansiranja u 18:14 časova po UT tj. odmah iza ponoći po lokalnom vremenu. Desilo se da je u tom trenutku ISS bila iznad rusko-mongolske granice u poziciji da se sa nje videlo ovo lansirnaje.

Uspešno lansiranje 'Progresa MS-10': zeleno svetlo za 'Sojuz MS-11'

p716. novembra 2018. u 18:14 UTC sa Gagarinove rampe u Bajkonuru uzletela je raketa 'Sojuz-FG' sa teretnim brodom 'Progress MS-10' (11F615 №440, poznatim u Nasi kao 71P). To je četvrto uspešno lansiranje rakete 'Sojuz' posle kvara 'Sojuza MS-10', o kome smo opširno pisali prošlog meseca, i prvo rakete 'Sojuz-FG'. Bilo je to ukupno gledano 90. uspešno orbitno lansiranje ove godine (i 93. ukupno). 

Neuspelo lansiranje i uspešan povratak na Zemlju

l26

Ne volim i zato nisam nikad obrađivao aktuelne teme o kojima pišu drugi autori, smatrajući to nepotrebnim i gubljenjem vremena i prostora na sajtu. Ovog puta bih napravio izuzetak i rekao nešto novo o aferi koju je pokrenuo 'Союз МС-10', iako je Grujica o tome već dosta lepo napisao.

Šta je uzrok neuspelog lansiranja ruske rakete?

r3t

Uzrok neuspelog lansiranja je najverovatnije otkaz ventila na jednom od bočnih blokova prvog stepena pomoću koga se on odvaja od centralnog drugog stepena rakete-nosača “Sajuz FG”. U međuvremenu, Ovčinjin i Hejg su stigli u Zvezdani grad i moguće je da lete u kosmos na proleće 2019.

 


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18