Knjižara

Razgovor o fizici svakodnevnih stvari

Na kafi sa naučnikom

blesimetar

Razgovor o fizici svakodnevnih stvari

U nedelju 22. septembra na neobičnom mestu će se razgovarati o fizici i srodnim naukama. U ambijentu kafea „Lola“ na Novom Beogradu svi zainteresovani će moći da dođu na kafu sa naučnikom, u 18 časova i 18 minuta. Ideja je da se u neformalnom razgovoru sa naučnicima sazna mnogo toga novoga o fizici, astronomiji i svetu oko nas.

 

Balkanski „Kozmos“ sada dostupan kao digitalna knjiga

astronomija.MuminovicJedna od najznačajnijih znanstveno-popularnih knjiga koja govori o zvijezdama, o onim pravim zvijezdama – ne o celebrity „zvijezdama“, ikada napisana na prostoru Balkana od danas se nalazi u e-biblioteci Prvog hrvatskog elektroničkog časopisa za astronomiju i astronautiku M111, Astronomske udruge Vidulini.

Etape svemira

Michio Kaku bt

Možda i najveći doprinos satelita WMAP je to što potkrepljuje uverenje naučnika da idu u smeru kosmologije standardnog modela. Iako i dalje ima ogromnih praznina, astrofizičari počinju da naziru obrise standardne teorije koji se pomaljaju iz podataka. Prema slici koju upravo sklapamo, evolucija svemira dok se hladio odvijala se u zasebnim etapama. Prelazi između etapa predstavljaju narušavanje simetrije i odvajanje sila prirode. Evo etapa i prekretnica koje su nam danas poznate:

Poverljiva predviđanja

Paralelni svetovi naslov

Nažalost, za sada je nemoguće ispitati valjanost teorije multiverzuma, odnosno postojanja paralelnih univerzuma s različitim skupovima fizičkih zakona. Da bi se došlo do tih svemira, valjalo bi putovati brzinom većom od svetlosne. Ali, prednost teorije inflacije je to što omogućava predviđanja o prirodi našeg kosmosa koja jesu proverljiva.

Simetrija i standardni model

Paralelni svetovi naslov knjiga

U tom smislu, da bismo shvatili kako bi paralelni univerzumi mogli da izgledaju, moramo prvo da razumemo simetrije jakih, slabih i elektromagnetnih interakcija. Na primer, jaka sila je zasnovana na tri kvarka koje naučnici imenuju po fiktivnoj obojenosti (na primer, crveni, beli i plavi). Hoćemo da jednačine ostanu iste ukoliko razmenimo ova tri obojena kvarka. Kažemo da jednačine imaju simetriju SU(3), što znači da ostaju iste kada promešamo trojku kvarkova.

KAKO BI MOGLI DA IZGLEDAJUDRUGI UNIVERZUMI?

Michio Kaku bt

Fizičke konstante svemira izniklog iz postojećeg sve mira razlikuju se od roditeljskih, što stvara drugačije fizičke zakone. Ako je to tačno, iz svakog kosmosa može izroniti čitava nova realnost. Ali, to nas navodi na zanimljivo pitanje: kako izgledaju ti drugi univerzumi?