Pre par godina moj prijatelj Marino Tumpić mi je predlagao da napišemo zajedno nešto o seksu u kosmosu. Još nisam uspeo ništa da napišem o tome jer se loše snalazim i u seksu na Zemlji, ali priznajem ovde javno da mi je tema uvek zanimljiva. Zato nije ni čudo što mi je pogled zapeo na nedavno umetničko distignuće izvesne Jessice Head. Zamislite samo šta se dosetila: pošto je zaključila da i nije neka riba i da je muškarci sve manje gledaju „onako", rešila je da na svoje brojne i dosadne suknje i pantalone naslika ono što narod voli. Ne znam kako je prolazila kod muškaraca, ali su je reporteri odmah zapazili. Meni je izgledalo kao da su joj suknje providne, a vama?

Šta su videli reporteri i prolaznici, pogledajte i sami:

iluzije1iluzije2

Da me ne bi optužili za prljave misli, evo još jedne neobične iluzije, u koju je uključeno čitavo selo! Radi se o Vercorinu, gradiću u švajcarskim Alpima, koji je pristao da učestvuje u (još) jednom projektu umetnice Felice Varini, koji je ona nazvala Cercle et suite d'éclats. Neverovatno je kako je ona to tehnički izvela, jer ako se selo gleda sa određene pozicije - ono izgleda ravno, kao razglednica. Tek kada se siđe dole i kuće i drugi objekti se pogledaju iz druge perspektive, vidi se u čemu je štos.

iluzije4

iluzije5
iluzije6
iluzije7

Varinijeva nije jedina čije projekte podržavaju „lokalne samouprave", kako mi to često nazivamo ustanove koje drže i distribuiraju lovu kojom raspolažu ilišta već. Da bih Zorkiću pokazao kako njihova društva imaju razumevanja ne samo za pikosatelite, već i za mnogo benignije projekte, pokazaću i Francisa Tabaryja i njegove neverovatne skulpture. Sve što se vidi jesu real-life skulpture, i objavljene su na Tabaryjevom websiteu. Čitava tajna je fotografisati skulpture sa tačno obeleženog mesta.

iluzije8

iluzije9

iluzije10

Pitam se šta bi jedan izuzetni profesionalac i realista, koji trenutno zarađuje kao ulični slikar, Edgar Müller, radio da se rodio u Kragujevcu? Da li bi po čitav dan visio po mesnim zajednicama i opštinama i molio za dozvole, ili bi zapalio u inostranstvo, na njihove ulice? Talentovani momak je na oko 270 m2 londonskih ulica naslikao kredama u boji svoj prvi projekat „Waterfall". On je jedan od učesnika u međunarodnom takmičenju u „3D chalk Drawings Category".

iluzije11

iluzije12

iluzije13

iluzije14

Taman kad pomisliš da si uskraćen za svetska čuda, čuješ da iznenađenjima nikad kraja. Recimo, svi se na svetu plaše „velike bele", naročito od kako je Spilberg snimio onaj jezivi film „Ajkula". Međutim, činjenice kažu da svake godine od ajkula strada samo desetak ljudi, i to uglavnom u toplim morima. Ono što je zaprepašćujuće jeste fakat da deset puta više ljudi pogine pod nogama običnih krava, koje svake godine usmrte preko 100 ljudi.

surprising_animal_facts_1

A kad smo već kod onih koji najviše tamane ljude, neverovatno je da u našoj blizini živi biće koje usmrti više nas dvonožaca nego pauci, zmije, medvedi i vukovi zajedno. To su jelenovi - prilikom pretrčavanja preko autoputeva svake godine strada ogroman broj ljudi.

surprising_animal_facts_3

A šta reći za ovaj rekord? Nikom nije čudno kad čuje da slonovi kake više od ostalih životinja, jer oni jedu po čitav dan hranu bogatu vlaknima. Svaki odrasli slon uspeva da svakog bogovetnog dana istisne iz sebe oko 100 kg sveže kake. To je otprilike ista težina i novorođenog slončeta, čija prosečna težina varira od doba godine i kreće se od 75 kg do 120 kg.

surprising_animal_facts_8

A jesi čuo ovo? Znamo da vukovi love u dobro organizovanim čoporima, tako da je moć komunikacije na velikim daljinama od ključnog značaja za tu njihovu veštinu. Međutim, pošto često žive i love u planinskim područjima, njihovo zavijanje bi moglo da stvara odjeke koji bi mogli da ugroze njihovo dogovaranje. Da bi sprečila to, priroda se pobrinula da njihovo zavijanje bude na takvoj frekvenciji koja ne stvara odajući odjek. To članovima čopora omogućava da bez problema otkriju gde im se nalaze ostali članovi čopora, i da postavljaju svoje čuvene lovačke zasede.

surprising_animal_facts_4

Ko se prvi od čitalaca ovog sajta obogati na našoj privatizaciji, dajem mu jednu malu ideju gde da stucka makar deo legalno stečenih miliona. Ovo dole je rečno ostrvo na jednoj od levih pritoka Južne Morave, tako da neće imati problema sa papirima i dozvolama za gradnju. Kad sve završi, mogao bi tu da nas sve pozove na futbal i roštilj. Jedino da se odmah dogovorimo - gazda ide po loptu kad ode u aut.

iluzije15

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...