Šta je to bilo važno što je Baz Oldrin uradio pre nego što je otišao na Mesec? Većina ljudi pamti Edvina "Baza" Oldrina samo kao ugog astronauta koji je hodao Mesecom 1969. godine. Međutim, tri godine ranije, on i Džejms A. Lovel (kasnije zapovednik famozne misije "Apolo 13") leteli su u "Džeminiju 12", desetoj i poslednjoj misiji "Džemini programa". Oldrinova svemirska šetnja od 5,5 sati - u to vreme najduža u istoriji - označila ga je kao osobu koja dobro funkcioniše u bezvazdušnom prostoru.
200px-Aldrin 180px-BuzzAldrinByPhilKonstantin
Oldrin u vreme misije Apolo... i na snimku iz 2009. (Wiki)

Oldrin se pridružio Nilu Armstrongu i Majklu Kolinsu u slavnoj "Apollo 11" ekspediciji na Mesec; stupio je na naš satelit svega 15 minuta nakon Armstronga.

Nakon Meseca, Oldrin je nastavio da promoviše svemirska istraživanja, a 1972. osniva sopstvenu kompaniju za svemirski turizam i kolonizaciju Marsa, "Starcraft Enterprises". Kasnije je patentirao nekoliko dizajna za svemirske brodove. Napisao je 1974. autobiografiju, a oprobao se i kao pisac SF. Iako je u međuvremenu dobio preko 50 medalja za zasluge, neprestano se pojavljuje u radio i TV talk-programima. Tokom veselog talk-showa "All G in da USA", zbunili su ga pitanjem: "Da li očekujete da će čovek ikada hodati po Suncu?"

Srećan rođendan Bazu Oldrinu, koji danas puni 80 godina.


Više o...

Misija Apolo u brojkama


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...