Kineski lunarni modul Čange 6 vratio se po planu na Zemlju u utorak 25.6.2024, uspešno završivši svoju istorijsku misiju prikupljanja prvih uzoraka sa dalje strane Meseca, što predstavlja veliki korak napred za ambiciozni svemirski program Kine. Kina je time postala prva zemlja koja je prikupila uzorke sa dalje strane Meseca i vratila ih na Zemlju.

Change

Modul za ponovni ulazak „uspešno je sleteo“ u određenu zonu u kineskom severnom regionu Unutrašnje Mongolije nešto posle 14 časova. po lokalnom vremenu, navodi državna televizija CCTV. Uživo emitovanje koje je prenosila CCTV pokazala je kako modul pada padobranom uz aplauz u kontrolnoj sobi misije.

„Misija za istraživanje Meseca Čang’e-6 bila je potpuni uspeh“, rekao je Džang Keđijan, šef Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA), iz kontrolne sobe.

Tim za pretragu pronašao je modul nekoliko minuta nakon njegovog sletanja, prema CCTV-u. Prenos uživo je pokazao radnika kako proverava modul, koji je ležao na travi pored neizbežna kineske zastave.

Kompletan snimak sletanja. Kamera tokom 15 minuta uspešno prati lunarni modul

Uspešna misija je ključna prekretnica u kineskom „večnom snu“ – kako ga je artikulisao kineski lider Si Đinping – da uspostavi Kinu kao dominantnu svemirsku silu.

U čestitki koja je odmah usledeli, kineski predsednik Si je pozdravio misiju kao „još jedno značajno dostignuće u izgradnji jake zemlje u svemiru, nauci i tehnologiji“.

Peking planira da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine i izgradi istraživačku bazu na južnom polu Meseca - regionu za koji se veruje da sadrži vodeni led, gde se SAD takođe nadaju uspostavljanju baze.

Očekuje se da se sonda Čange 6 vrati na Zemlju do 2 kilograma Mesečeve prašine i kamenja sa dalje strane Meseca, što će analizirati istraživači u Kini pre nego što je otvore za pristup međunarodnim naučnicima, navodi Kineska svemirska agencija.

Izvor: https://edition.cnn.com/2024/06/25/china/china-change-6-moon-mission-return-scn-intl-hnk/index.html

 


Čange 6, lunarni modul, pristao uz orbiter i predao uzorke

Čange 6 sleteo na dalju stranu Meseca

Čange 6 uzeo uzorke i poleteo sa Meseca


Komentari

  • Astronomski magazin said More
    Profesorka Stanković je jasno rekla da... 17 sati ranije
  • Duca said More
    Vidi se da je interes ono što utiče na... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Uvek interesantno. “Astronomi se... 3 dana ranije
  • mikac said More
    bas je pun info, hvala :D 6 dana ranije
  • jevgenin2004 said More
    :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 6 dana ranije

Foto...