Dok mi ovde razmišljamo o nedelji LGBD, u svetu će se od 4. oktobra po već tradicionalnom receptu slaviti Svetska nedelja kosmosa, ili WSW (World Space Week). Ovogodišnja tema je „Istraživanje Marsa, Otkrivanje Zemlje“, a u Španiji koja, eto, ekonomski grca u krilu EU, ipak će se naći sredstava za više od 50 događajau različitim delovima ove zemlje.

skn

Na Kanarskim ostrvima će se održati serija predavanja vezana za ovogodišnju temu WSW. Prvo predavanje će početi 4. oktobra u pozorištu Cruce de Arinaga na Gran Kanarima. Organizuje ga Špansko udruženje za Mars i astronomsko udruženje iz Gran Kanara, a otvoriće ga astronom Cayetano Santana.

Drugo predavanje će biti u nedelju 7. oktobra, takođe u 20 časova, u holu biblioteke u Las Palmasu na Gran Kanarima, a otvoriće ga poznati astronom i bloger Daniel Martin. Na oba predavanja ulaz će biti besplatan, a oba predavanja Martin će otvoriti sa govorom naslovljenim kao „Današnja i buduća istraživanja Marsa“, nakon čega će se diskutovati o trenutnom stanju u istraživanju Crvene planete i njenim budućim aspektima.

Bilo bi jako lepo otići na makar jedno od tih predavanja. Ako ništa, nakar videti te Kanare, koji se nalaze na samo 100 km od Afrike. Malo ko ovde zna da njihovo ime ne potiče od kanarinaca već od – pasa, na latinskom canes. Prema pisanju Gaja Plinija Starijeg (23 n.e. – 79 n.e.), mauritanski kralj Juba II je ta ostrva nazvao Canaria jer su ih nastanjivali „čopori pasa jako velikih dimenzija“.

wsw

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...