baumgartner skok

baumgartner doskok

Felix Baumgartner danas navečer po našem vremenu uspješno je skočio iz specijalne kapsule na visini od 38000m i nekoliko minuta kasnije savršeno doskočio na Zemlju.

Sve je prošlo u najboljem redu osim što se u jednom trenutku na nekoliko desetaka sekundi nekontrolirano vrtio u zraku. Bilo su to najopasniji i najrizičniji trenuci misije. Brzina koju je ostvario u slobodnom padu prelazila je 1700km/k i prema svim izračunima probijen je zvučni zid. Postignuta je i najveća visina leta čovjeka u kapsuli s balonom od preko 39000m. Red Bull Stratos misija lansirana je iz Roswella. Dramatične trenutke misije mogli smo pratiti uživo putem interneta i tv prijenosa. Astronautičko odijelo potpuno je zaštitilo Baumgartnera od svih vanjskih utjecaja.Mnoštvo kamera i sustava za praćenje leta dokumentiralo je cijeli let. Sada donosimo prve preliminarne fotografije. U ovom skoku Baumgartner je postavio tri nova rekorda čovjekova leta i to; najviši slobodni pad, najbrži slobodni pad i najviši let balonom. Jedino je ostao nepobijeđen stari Kissingerov rekord u dužini slobodnog pada (leta) no moguće je da su se Baumgartner i Kittinger “dogovorili” te je Kittinger kao Baumgartnerov mentor i čovjek ključan za uspjeh misije ipak ostao “nepobijeđen”.

 

 Skočio je!

Hoće li skočiti?

Zrakonaut brži od zvuka?

Slobodnim padom sa ivice svemira

Odakle je sve Baumbartner do sada skakaoBaumbartner_skok

Skok sa ivice svemira

Jedan odvažni padobranac se sprema da postane prvi koji će da u slobodnom padu leti brže od zvuka. Da bi to postigao, skočiće iz balona sa same ivice svemira.


Ljudski meteor – Joseph Kittinger



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...