red bull stratosPosljednje pripreme za nevjerojatnu odiseju Felixa Baumgartnera u punom su jeku. Čovjek će u popodnevnim satima ovog ponedjeljka (08. oktobra) po prvi puta u povijesti pokušati probiti zvučni zid u slobodnom padu.

Red Bull Stratos misija biti će lansirana iz Roswella, a odnjeti će Baumgartnera pomoću velikog balona napunjenog helijem u specijalnoj kapsuli na visinu od 36576 m iznad Zemlje. On će tada izaći iz kapsule nalik svemirskim brodovima i iskočiti skoro pa u bez zračni prostor. Na tim je visinama atmosfera tako rijetka da se u slučaju početka nekontroliranog okretanja tijela „zrakonauta“ on ne može niti ispraviti klasičnim padobranskim pokretima tijela. Astronautičko odijelo i oprema na njemu trebala bi zaštititi prvog „zrakonauta“ od nedostatka kisika, hladnoće, brzine..

Slobodan pad potrajati će svega nekoliko minuta pri čemu će Baumgartner, pođe li sve po planu, probiti zvučni zid. Mnoštvo kamera i sustava za praćenje leta dokumentirati će cijeli let. Ekipa okupljena oko ovog projekta zasigurno je odradila sigurnosna istraživanja no nitko ne zna kako će se čovjekovo tijelo ponašati prilikom probijanja zvučnog zida. Baumgartnerov let možete pratiti u direktnom prijenosu na SportskoTV (Hr) u ponedjeljak s početkom u 14 sati.

 


Slobodnim padom sa ivice svemira

Odakle je sve Baumbartner do sada skakaoBaumbartner_skok

Skok sa ivice svemira

Jedan odvažni padobranac se sprema da postane prvi koji će da u slobodnom padu leti brže od zvuka. Da bi to postigao, skočiće iz balona sa same ivice svemira.


Ljudski meteor – Joseph Kittinger



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...