Prof. dr Dejan Stojković je dobitnik prestižne nagrade „Marko Jarić“ za 2011. godinu. Ova nagrada se dodeljuje našem najboljem fizičaru u zemlji i  inostranstvu. O značaju nagrade govori i činjenica da je među našim naučnicima ona poznata kao „srpska Nobelova nagrada“. Nagrada će prof. Stojkoviću biti dodeljena na svečanoj akademiji u Beogradu, 16. marta ove godine.

DKL32672Profesor Stojković, je diplomirao je na  Fakultetu za fiziku u Beogradu 1994, kao prvi u generaciji, 1997. magistrirao je u Grupi za elementarne čestice i gravitaciju Instituta za fiziku u Zemunu,  a doktorirao 2001. na Odeljenju za fiziku Case Western Reserve univerziteta u Klivlendu, SAD. Sada je profesor fizike na američkom Državnom univerzitetu Njujorka u Bafalu. U okviru naučne grupe HEPCOS (High Energy Physics and Cosmology) istražuje gravitaciju i kosmologiju, fiziku elementarnih čestica, crne rupe, astrofiziku...

Povodom vesti o dobijanju nagrade “Marko Jarić”, prof Stojković u kratkoj izjavi za AM, kaže

"


Za nagradu su me nominovale moje kolege sa Institita za Fiziku u Beogradu. Za nominaciju sam znao, ali sam ipak bio iznenađen vešću da sam dobio nagradu. Kod nas i u svetu postoji mnogo naših naučnika koji su vrlo uspešni, i profesionalno rade svoj posao na svetskom nivou. Mnogi od njih bi u svakom trenutku mogli biti laureati ove nagrade i verujem da posao žirija nije bio lak. A nadam se, kako godine odmiču, da će njihov posao biti sve teži jer će biti još više naših mladih ljudi koji zaslužuju nagradu.

Posebna je čast za mene, koji svoju naučnu delatnost obavljam u inostranstvu, da dobijem ovu nagradu. Činjenica da moja rodna zemlja ceni rad kojim se bavim me mnogo raduje. Ja sam i do sada u prvi plan stavljao moje poreklo, obrazovanje i stručnu spremu koju sam dobio u Beogradu, a sada imam još bolju motivaciju da sve to inteziviram i pojačam. Beogradski Univerzitet je izrodio mnoge vrhunske naučnike, koji danas igraju ključne uloge u svojim oblastima, i sigurno zaslužuje mnogo veću pažnju u svetu od one koju trenutno dobija.

Biće mi velika čast i privilegija da dođem u Beograd i lično primim nagradu na svečanoj akademiji u Rektoratu Beogradkog Univerziteta."


Nagradu Marko Jarić dodeljuje Fond “Prof. dr Marko V. Jarić”.

Fond je osnovan 23. juna 1998 godine. Osnivači Fonda su: porodica Jarić, Fizički fakultet, Institut za fiziku, Institut za nuklearne nauke "Vinča"Matematički institut SANU. Cilj Fonda je očuvanje uspomene na život i delo Marka V. Jarića (1952-1997). Radi ispunjenja ovog cilja, Fond dodeljuje godišnju nagradu "Marko Jarić" za izuzetne naučne rezultate u fizici. Nagrada se sastoji od diplome i novčanog dela, a dodeljuje se svake godine 17. marta, na rođendan Marka Jarića.

Izvod sa sajta http://www.fondjaric.rs/

Za naš časopis je posebno značajno što je prof. Stojković uvek bio predusretljiv i veran saradnik. Bio je član Uređivačkog odbora časopisa Astronomija, a sada je član Uređivačkog odborta časopisa Astronoomski magazin. U oba časopisa i na sajtu AM prof. Stojković je objavio više svojih članaka.

Članci prof. Stojkovića u AM

Elektroslabe zvezde

Zvezde su najvažniji astrofizički objekti u našem svemiru. Bez zvezda ne bi postojali uslovi za razvoj životnih oblika nalik našem.

Naša zvezda Sunce nas snabdeva svom potrebnom energijom. Svi izvori energije na planeti Zemlji, uključujući fosilna goriva (nafta, ugalj, gas), energije vetra, reka, plima i oseka su u biti samo konzervisana ili konvertovana enegija Sunca....

Black Max: U potrazi za mini crnim rupama u CERN-u

Kvantana gravitacija je "Sveti Gral" teroisjke fizike. Ne postoji koncept koji je važniji a u isto vreme nedostupniji modernoj fizici. Uprkos stalnim naporima u poslednjih nekoliko decenija nismo uspeli da kvantujemo gravitaciju. Zbog toga postoji vrlo malo pouzdanih predikcija o tome šta se dešava na energijama gde klasična gravitacija prestaje da važi, tj. energijama većim od Planck-ove energije....

Mini crne rupe... - predavanje i prezentacija

Video zapis predavanja prof. Stojkovića na Institutu za fiziku u Zemunu

SAK IV - tonski zapis

U nedelju, 7. februara 2010. u jedan sat iza ponoći održana je prvorazredna Skype astronomska konferencija. Predavač se nalazio u SAD - prof. dr Dejan Stojković, specijalni gost je bio u Australiji - prof. dr Miroslav Filipović, a mi ostali na Balkanu....

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...