kineska_zastava

中华人民共和国 Kina (pisano pojednostavljenim kineskim pismom)

12. februar. 2010.

Bivši stručnjak i inženjer, koji je dugo godina radio za Rocwell International i Boeing Co. a bio optužen da je za Kineze špijunirao i slao poverljive planove o spejs šatlovima, pre 4 dana je osuđen na 15 godina zatvora.

Radi se o inženjeru Donfang „Gregu" Chungu, koji je u julu prošle godine u Santa Ani, u Kaliforniji bio optužen za ekonomsku špijunažu. Chung, naturalizovani Amerikanac rođen u Kini, prvi je optuženik od kako je Akt o ekonomskoj špijunaži usvojen kao zakon 1996. godine.

Dok je bio zaposlen u Rocwellu i Boeingu, radio je na programu šatlova i drugim programima i imao je pristup mnogim tehničkim i vojnim tajnama, koje je on, na nagovor kineskih zvaničnika zaduženih u avijaciji, odavao.

FIB je prvi pit ispitivao Chunga 2006. kada je bio uhapšen njegov zemljak Chi Mak, inženjer iz L-2 Communications Holding Inc., i koji je tada osuđen na 24 godine i 5 meseci zatvora zbog odavanja vojnih tajni Kini.

Kako kaže tužilac, Chung je od 1979. slao „pisma" (preko 300.000 stranica) kineskim stručnjacima za avijaciju. U njima su bile specifične informacije vezane za program šatlova kao i različitih vojnih i civilnih aviona.

Chung danas ima 72 godine.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...