Svet naukeMILAN MILOŠEVIĆ  

U Stokholmu su 6. oktobra ove godine objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade. Kao i svake godine, u utorak oko podne objavljena su imena dobitnika nagrade za fiziku.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Rodžer Penrouz (Roger Penrose), Rajnhard Gencel (Reinhard Genzel) i Andrea Gez (Andrea Ghez).

Polovina nobelove nagrade dodeljena je R. Penrouzu „za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno povezano sa opštom teorijom relativnosti

Drugu polovinu nagrade podelili su R. Gencl i A. Gez za „za otkriće supermasivnog kompaktnog objekat u centru naše galaksije”.

Do sada je Nobelova nagrada za fiziku dodeljena 114 puta, a bilo je 216 dobitnika. Najmlađi dobitnik imao je 25 godina, najstariji je ima 96 godina. Andrea Gez je tek četvrta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku. Prethodne dobitnice su Marija Kiri (1903. god.), Mariji Gepert-Majer (1963. godine) i Dona Strikland (2018. godine).

 
Penrose

Sir Roger Penrose OM FRS (rođen 8. avgusta 1931.) je engleski fizički matematičar, fizičar, filozof nauke. Emeritus na Univerzitetu u Oksfordu.

Fotografija: Wikimedia

Genzel

Reinhard Genzel (rođen 24. marta 1952.) nemački astrofizičar, ko-direktor Maks Plankovog institua za vanzemaljsku fiziku, emeritus na Univerzitetu Berkley, Kalifornija.

Fotografija: Wikipedia

Gez

Andrea Mia Ghez (rođena 16. juna 1965.) američka astronomkinja i profesorka na Departmanu za fiziku i astronomiju na UCLA.

Fotografija: Wikipedia

 


Komentari  
ddragovic
0 #2 ddragovic 10-10-2020 00:15
Lično, očekivao sam da će još ranije nagradu dobiti Hoking a ne Peni. Teško je nama sa galakričke periferije da procenimo ko je zaslužio, kako i čime. Znam samo da se i tamo užasno lobira i podmeće, jer su neki fizičari dobijali Nobela i 28 godina posle otkrića
dragant
+1 #1 dragant 08-10-2020 20:49
Malo je čudna nagrada Penrouzu za to da je postojanje crnih rupa objašnjivo opštom teorijom relativnosti. Ajnštajn je ukazao na mogućnost njihovog postojanja svojm radom 1915. godine. Lično nije verovato i da postoje. Penrouz je 1965. god, 10 god. posle smrti Ajnštajna, koristeći opštu teoriju relativnosti precizno pokazao da crne rupe mogu da postoje. Tako da mi se čini da je ova Nobelova nagradas Penrouzu, posle toliko godina, više nagrada za životno delo, što svakako zaslužuje. Preporučujem njegovu knjigu, ako još može da se nađe na srpskom, Carev novi um.
Dodaj komentar