Astronautika: misije

Sinoć, 30. maja, u 21:22 h po našem vremenu raketa Falcon 9 uspešno je poletela sa lansirne rampe 39A u Kenedi svemirskom centru. Na vrhu rakete nalazila se kapsula Dragon, a u njoj dvojica astronauta Bob Benken i Dag Harlij.

Bio je ovo drugi pokušaj lansiranja. Prvo lansiranje planirano za 27. maj odloženo je zbog loših vremenskih uslova. Ovim poletanjem NASA i privatna kompanija SpaceX pokrenuli novu fazu u kosmičkim letovima. Prvi put, posle skoro 10 godina i završetka programa Spejs šatl, čovek je poleteo u svemir sa teritorije SAD. Istovremeno, prvi put u istoriji ljude na orbitu lansirala je privatna kompanija. 

Dragon i dvojica astronauta su trenutno na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) sa kojom će se uskoro spojiti.

demo2 launch 1024x584 1 600x342

Lansiranje rakete Falkon 9 sa lansirne rampe 39A (izvor: NASA/Bill Ingalls)

Svi ljubitelji astronomije i astronautuike, lansiranje su mogli da prate i uz komentare i razgovor na sajtu Astronomskog magazina ili Astronomskog društva “Alfa” iz Niša, kao i na sajtu Svet nauke

Komentare tokom lansiranjamogli ste da čujete od Srđana Penjivraga (Zrenjanin), a u razgovoru su učestvovali i prof. dr Dragan Gajić (Niš), prof. dr Dušan Mrđa (Novi Sad) i Aleksandar Zorkić (Novi Sad) i  dr Milan Milošević (Niš).

Pogledajte snimak ovog prenosa, kao i originalni prenos sa NASA TV.

Zbog autorskih prava iz snimka direktnog prenosa kasnije je uklonjen 
prenos sa NASA TV. Najveći deo prenosa komentari učesnika nisu bili direktno povezani sa lansiranjem, pa na ovaj način smisao diskusije nije narušen. 

Originalni prenos koji je emitovala NASA TV i SpaceX (i koji su učesnici komentarisali) možete naći na odgovarajućim YouTube kanalima. Komentarisanje prenosa počelo je u 21:00 h, tj. 22 minuta pre lansiranja (oko 4 sata nakon početka prenosa na NASA TV)!

Snimak originalnog prenosa na NASA TV

(Članak preuzet sa Sveta nauke)

 

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...