Piše: Tanja Rudež
-------------------------------------------------------------------------------
Student fizike Aleksandar Cikota predstavio je svoje istraživanje pred 2600 znanstvenika

ZAGREB - Mladi hrvatski astronom Aleksandar Cikota (20) predstavio je na konferenciji Američkog astronomskog društva (AAS) u Long Beachu u Kaliforniji poster o projektu istraživanja supernova.

Riječ je o projektu na kome je Aleksandar, student druge godine fizike, surađivao prošloga ljeta na NASA-inu Space Telescope Science Institute (STScI) u Baltimoreu gdje je boravio 10 tjedana kao jedan od 16 studenata koji su izabrani među 450 kandidata. Supernova, kataklizmička eksplozija kada masivna zvijezda potroši svoje nuklearno gorivo pa kolabira, jedna je od najvećih atrakcija za astronome.

- Projekt na kojem sam radio u NASA-i jest jako važan za shvaćanje kozmologije supernova. Rezultat rada je znanstveni članak za koji se nadam da će idućih mjeseci biti objavljen u časopisu Astronomical Journal.

Iznenađeni profesori

Također, STScI je od svih 16 studenata jedino mene pozvao i platio mi put da svoj rad prezentiram na konferenciji AAS-a na kojoj je sudjelovalo oko 2600 znanstvenika - rekao je Aleksandar Cikota koji je na konferenciji AAS-a bio ne samo jedan od rijetkih Europljana, nego i jedan od malobrojnih studenata.

- Sve reakcije na moj poster su pozitivne. Profesori s niza sveučilišta bili su iznenađeni kada su čuli da sam završio tek treći semestar studija fizike - rekao je Aleksandar koji je zajedno s bratom blizancem Stefanom najuspješniji hrvatski lovac na asteroide.

Počeli s dvanaest godina

U suradnji sa zvjezdarnicom La Sagra u Andaluziji braća Cikota dosad su otkrili više od 2000 asteroida. Strast prema astronomiji otkrili su kao 12-godišnjaci sudjelujući na Višnjanskoj školi astronomije.

Vest iz
http://www.jutarnji.hr/j2/znanost/clanak/art-2009,1,9,,147743.jl

poslao Korado Korlević


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...