Završio je na Tičanu, tradicionalni, 20. po redu Messierov maraton, "najstariji" u Europi u organizaciji Astronomskog društva Višnjan i Hrvatskog astronomskog saveza.

Astronomi amateri iz cijele regije okupljaju se jednom godišnje u Višnjanu da pokažu svoje teleskope i vještinu baratanja njima. Cilj natjecanja je pokušati u jednoj noći pronaći čim više nebeskih objekata, Kojih se 110 nalazi u katalogu nebeskih maglica koji je dobio ime po francuskom astronomu Charlsu Messieru.

Krenulo se u subotu popodne s neformalnim okupljanjem ljubitelja neba na Tičanu i dva teleskopa opremljena filtrima za promatranje Sunca:

mm 20140329 4071ml mm 20140329 4107mla

Službeni program, serija predavanja krenula je u 15:00, a prezentirani su rezultati Hrvatske meteorske mreže, posljednji rezultati istraživanja Križevačkog meteorita, astrologija kao pseudoznanost i zašto ljudi vjeruju u takve priče. Nastavilo se s predavanjem o istraživanju planeta Marsa te o  problematici svjetlosnog onečišćenja na teritoriju R.

Neposredno pred 19:00  izvršene su registracije natjecatelja i krenula je potraga za  svemirskim maglicama među zvijezdama.

Vrijeme je bilo idealno, vedra i topla noć, veoma neobična situacija za ovaj dio godine.

Pedesetak gledatelja, navijača i radoznalaca iz Istre, Hrvatske i Slovenije, te 9 natjecatelja iz Zagreba, Rijeke, Križevaca i Malog Lošinja, "gurali su kroz noć". Neki više neko manje pripremljeni za noćni _maraton_. Oko 01:00, kada je proglašena pauza i stigle su svježe krafne, već je prva četvrtina "publike" otpala. Nakon noćnog obroka, dosta je njih postalo i mudrije za saznaje da se krafne ne preporuča jesti u mraku

Kvaliteta neba se tijekom noći nije mijenjala, ali jedino je smetalo svjetlosno onečišćenje naselja sa zapadne obale Istre.

Jutro i kraj natjecanja u 06:00 su dočekali samo natjecatelji, asistenti , sudci i organizatori, umorni, zadovoljni i naflekani s marmeladom.
Buđenje u 12:00 je mnogima bilo teško pa je proglašenje pobjednika i ručak kasnio 15 minuta. Zajednička slika natjecatelja, sudaca i pomoćnika na Tičanu nakon podjele pehara i priznanja:

mm 20141330 4202

Pobjednik, Stefan Cikota u sredini i sudačka ekipa Lovro Pavletić i Zlatko Ciganj:

mm 20141330 4204
Najmlađi sudionik maratona, Una Štromar (član astronomskog društva AD Infinitum iz Zagreba:

mm 20140329 4111
i "model Sunca".... koje nije baš i najbolje prošlo u susretu s njom:
mm 20140329 4134

Ostale slike sa 20. M. maratona su na:

http://www.astro.hr/mm_2014/

Pobjednik Stefan Cikota, asistent Danko Marusic (Zagreb) s pronađena 98 objekata.
2. mjesto, Dora Premor - Mali Lošinj
3. mjesto, Dario Zubović - Rijeka

Sudci:
Lovro Pavletić i Zlatko Ciganj

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka