~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Godišnje okupljanjeastronoma amatera regije Alpe-Jadran
AAAL 2013, Talmassons, Italija, 23.06.2013.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Svake godine, prve nedjelje, nakon ljetnog solsticija, okupljaju se astronomi amateri regije Alpe-Jadran. Obično je to grad u kojem djeluje neko od astronomskih društava. Ove je godine to okupljanje bilo pri astronomskom društvu (CAST) iz talijanskog mjesta Talmassons. Povod da to ove godine bude kod njih je bilo postavljanje novog teleskopa za snimanje kometa.

Vremena su takva, da si svi promisle nekoliko puta prije nego sto odu na put, pa su sudionici, osim domaćina (Talijana) tu stigli predstavnici iz Slovenije (AD Labod i UAD), Hrvatske (AD Rijeka, AD Višnjan i Hrvatska meteorska mreža) te Dragan Radmilović kao predsjednik Saveza astronoma amatera Srbije.

aaa 20130623 9234
aaa 20130623 9296
aaa 20130623 9311
aaa 20130623 9315 domacini
aaa 20130623 9323

Pozvano predavanje održao je Alessandro Di Giusto, iz talijanske udruge za čuvanje noćnog neba (Cielo Buio). Treba reći da je bilo na jako aktualnu temu: "Nadolazeća LED rasvjeta i svjetlosno onečišćenje". Iznenađenje su bili ekonomski izračuni koji pokazuju da se ona sada apsolutno ne isplati. Zbog plavog svjetla vidljivost u magli pada na pola i biti će problema sa sigurnošću prometa. Astronomsko/ekološki zaključak je bio, ako nešto ne poduzmemo sada, problem će narasti za tri puta zbog plavog svjetla kojeg ispušta sadašnja LED rasvjeta.

Slijedilo je predstavljanje udruga, a posebno su dominirale teme edukacije i promicanja astronomije i znanosti. Profesionalni astronomi naprosto nemaju vremenaza odraditi silan posao oko toga koji je prezentiran od strane udruga (desetci tisuća posjetitelja/učenika). Najveći pljesak za prezentiranu aktivnost u Srbiji je dobio Dragan.

Sto se tiče astronomskog dijela, postoje područja astronomijena kojima se u regiji doseglo svjetsku izvrsnost: Praćenje asteroida, meteora, kometa, promjenjive zvijezde, a svima je bila novost, doseg amaterske astrofotografije visoke razlučivosti.

Udruga AFAM iz Remanzacca (specijalizirana za fotometriju i Supernove zvijezde), u petak, 28.06.2013. otvara svoju novu planinsku osmatračnicu na planini Mt. Matajur.

Svi su bili pozvani, ali nije bas usput ....

Do ručka se jedva stiglo napraviti pola posla, tijekom ručka se dogovaralo "projekte", a nakon njega je slijedio posjet zvjezdarnici u Talmassonsu.

Žičanom ogradom ograđeno područje od nekoliko tisuća kvadrata, van mjesta "među kukuruzima" na kojem je smještena "stara" kupola s teleskopom od 35 cm:

Toj zgradi se na 50-setak metara udaljenosti pridružio nov teleskop promjera 50 cm, koji je sa svojih f/3.6 pravi "koncentrator svjetla".

Kako je ekipa iz Remanzacca poznata po radu na kometima, taj je teleskop pravi instrument za taj posao.

Što se tiče kupole, taj je teleskop nema. Slijedilo se moderne trendove, da teleskop bude "vani" da čim prije postigne termičku ravnotežu, pa je njegov zaklon pomičan.

Rješenje je jeftino i originalno. Upotrijebljen je sanduk otpisanog kamiona hladnjače koji zadovoljava uvjete: težine, otpornosti na vjetar, nepromočivost, toplinske izolacije, velika vrata, da ne zapinje u teleskop, kada ga se po šinama miče.

Zavirivalo se svugdje po zvjezdarnici, bilo je prilike za sve pogledati i popričati s ljudima.

Kao zaključak se može reći dapostoje ogromne mogućnosti za suradnju na svim poljima, .... koliko god se "može naći slobodnog vremena", a njega ima sve manje :o(.

Ima nešto slika sa skupa na:

http://www.astro.hr/aaal_2013/

http://www.adl.si/node/311


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...