Prema Kineskoj nacionalnoj svemirskoj agenciji (CNSA), lunarni modul Čange 6, nakon jučerašnjeg poletanja sa Meseca, pristao je na modul koji orbitira oko Meseca.

Pristajanje se desilo 6. juna 2024. u 08:48 po našem vremenu (14:48 po kineskom standardnom vremenu) i preneo uzorke prikupljene sa dalje strane Meseca u povratnu kapsulu u 09:24 UTC (15:24 po kineskom standardnom vremenu).

Na ovom snimku se vidi proces pristajnja, iz dva različita ugla, modula koji je juče poleteo sa Meseca. Obratite pažnju kako kandže na orbiteru, koje u trenutku pristajanja mesečevog modula, hvataja modul koji je poleteo sa Meseca.

Na kraju snimka na kratko se vidi prenos u orbiter kontejnera sa uzorcima mesečevog tla. Orbiter je takođe i modul koji će krenuti ka Zemlji.

crvenaLinija
Obratite pažnju na crvenom linijom uokviren mini rover koji je snimo Čange 6 na Mesecu.

U međuvremenu smo došli do fotografije misterizonog mini rovera koji je snimio Čange 6 lunarni modul na površini Meseca. Za sada smo dobili samo fotografiju Čange 6, ali ne i video poletanja. Možda to nije bilo predviđeno zbog tehničkih mogućnosti.


Čange 6 sleteo na dalju stranu Meseca

Čange 6 uzeo uzorke i poleteo sa Meseca


Komentari

 • Kizza said More
  Zanimljivo otkriće. Nejasna je ta... 13 sati ranije
 • Baki said More
  Stručnjaci trenutno procenjuju... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 2 dana ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 2 dana ranije

Foto...