Posljednja ovogodišnja pomrčina, i to ona Mjeseca, dogoditi će se večernjim satima na samu staru godinu - u četvrtak 31. decembra.

pomracenje

Radi se o djelomičnoj pomrčini Mjeseca sa najvećom fazom pomračenja od samo 0.076, što znači da će Zemljina sjenka u maksimumu pomrčine prekriti svega 7.6% Mjesečeva diska.

Astronomski dio događanja počinje u 18:17 kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu.

Događanje vidljivo za promatrače golim okom započinje u 19:52 kada će Zemljina sjena započeti svoj brzi hod po Mjesečevom disku. Najveća faza pomrčine nastupa već u 20:22 i Mjesec će tada od Zemlje biti udaljen 360.264km. Iz Zemljine sjenke Mjesec izlazi u 20:52, dok iz Zemljine polusjenke izlazi u 22:28, kada nastupa kraj pomrčine. Iako je faza pomrčine veoma mala biti će to zanimljivo događanje u vrijeme kada se pripremamo za doček Nove godine. Nebeska mehanika podarila nam je ovogodišnji doček Nove godine nebeskom pojavom koju imamo prigodu vidjeti tek jednom do dva puta tijekom kalendarske godine. Ovo je pomračenje u cijelosti vidljivo iz naših krajeva. Obzirom na malu fazu pomrčine preporučamo upotrijebiti i dalekozor pri promatranju..

Pomrčinu je sigurno promatrati kako golim okom tako i dalekozorom ili teleskopom, sa kojima se iz minute u minutu može promatrati kako Zemljina sjenka prekriva Mjesečeve kratere i "mora".

Ovisno o onečišćenosti i prilikama u Zemljinoj atmosferi, fazi pomrčine, te trenutnoj udaljenosti od Mjeseca do Zemlje,  sjenkom prekrivena Mjesečeva površina obično poprima najprije crnu a potom i narančasto-crvenkasto-smeđu boju, mada je kroz povijest zabilježeno i viđenje zelenog te plavog Mjeseca, ali to za vrijeme potpunih pomračenja Mjeseca što ovdje nije slučaj.

Svi navedeni podaci dani su prema lokalnom vremenu. Sretno Vam u Novoj godini!

 

Marino Tumpić

 

ILUSTRACIJA;

Potpuna pomrcina Mjeseca_Marcela Rasonja & Marino Tumpic - Izgled Mjeseca za potpune pomrčine

mjesec by marcela rasonja - Mjesec u prvoj četvrti

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...