Problem tri tela (eng: Three body problem) je najnovija naučnofantastična (SF) tv serija u proizvodnji Netflixa. Serija ja naišla na odličan prijem i dobra priznanja. Sastoji se od 8 epizoda, svaka u trajanju od jednog sata. Serija je napravljena prema trilogiji "Sećanje na prošlost Zemlje" kineskog autora 刘慈欣 (Lju Šisin). Samo prva od tri knjige je obrađena u seriji i naziv te knjige je Tri tela (三体, san ti).

Serija ima odličnu dinamiku i obrte. Gluma je dobra, odnosi likova takođe. Možda malo uspori i razvodni se pri kraju, ali priča drži do kraja i traži sezonu 2. Osnovna ideja je dobra. Vanzemaljci, koji su ovde zovu San-ti (tri-tela na kineskom), najavljuju da će doći za 400 godina na Zemlju i namere im ne izgledaju prijateljske. Bitno drugačije od većine SF-a u kome se vanzemljaci odjednom pojave na Zemlji. 

3 1Slika 1. Tajni kineski projekat traganja za vanzemaljskim civilizacijama

Autor smatra, i oko toga gradi priču, da susret napredne civilizacije i manje napredne završava na štetu manje napredne. Sledi im uništenje ili rezervat, svakako ne suživot. Takvo razmišljanje je na mestu, jer nas istorija ljudskog roda tome uči. Možemo verovati da u svemiru postoje civilizacije koje su prijateljski nastrojene prema slabo razvijenima. Ali to nije čak ni naučna fantastika nego fantastika.

Ovde smo mi manje napredni ali zato imamo 400 godina vremena da tehnološki napredujemo i da se suprostavimo njihovoj floti kada stigne u naš planetarni sistem. 

Autor iznosi zanimljivu tezu: deep forest (duboka šuma) - da ako postoje kosmičke civilizacije, jedino je sigurno ostati skriven, neotkrivajući svoje postojanje. Jer neće do vas doći civilizacija koja je manje nego koja je više razvijena od vas. The Deep forest je i naziv druge knjige u trilogiji.

3 2
Slika 2. Pripadnik vanzemaljske San-ti civilizacije prikazuje se u ljudskom obliku,
jer nam se njihov izvorni oblik ne bi svideo

Za kraj treba reći da je autor dobar poznavalac naučnih pojmova, pojmovima iz popularne nauke i najnovijih spekulativnih naučnih ideja, tako da je priča dobro potkovana sa te strane. Nekome može da smeta, Kinezima sigurno, što je priča izmeštena većinom u Englesku, tako da Englezi spašavaju svet, od vanzemaljaca koje su nam Kinezi navukli na vrat u svom tajnom projketu traganja za vanzemaljskim životom.


Ubistvo poveznao sa serijom Problem tri tela

Lin Ći, vlasnik kompanije Yoozoo Games, najzaslužniji je za adaptaciju knjige u Netflix seriju i druge medije. Međutim, Lin je ubijen trovanjem 2020. godine, nekoliko meseci pre nego što je serija objavljena na Netfliksu. Izvršni direktor njegove kompanije Xu Jao, pomno je isplanirao Linovo ubistvo trovanjem (pomoću otrova na kojima je eksperimentisao), zbog spora oko upravljanja kompanijom. Sud u Šangaju nije naveo detalje svađe između Xua i Lina, ali prema izveštajima kineskih medija, ticala se Linove ambicije oko projekta "Problema 3 tela". Ali zato je sud bio efikasan i osudio je na smrt Xua dan nakon premijere serije Problem 3 tela na Netfliksu 2023. godine.

Mesec dana pre svoje smrti, Lin je izjavio da projekat "Problem 3 tela" ima potencijal da bude njegovo životno nasleđe i da će verovatno biti na njegovom umu kada bude rekao: "Zbogom svetu”, kada bude imao 90 godina.


 

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 22 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 23 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...