Avion 14 metara dug, uspešno je leteo nebom iznad pustinje u Arizoni – mada kratko.

avion-papirni

Model, raspona krila preko 7 metara, mogao bi da se smatra najvećim papirnim avionom na svetu, mišljenja su ljudi iz Pima Air & Space Museuma iz Tusona u Arizoni, koji su odgovorni za ovaj projekat.

Nazvan „Arturov Pustinjski orao“ po 12–godišnjem Arturu Valdenegru koji je dao ideju, avion težak 363 kg leteo je brzinom od 158 km/h na visini od 824 metra nakon što je krajem marta podignut u nebo helikopterom i jednostavno pušten.

Projekat je započet početkom 2012. godine nakon što je muzej objavio konkurs za decu između 6 i 14 godina sa ciljem da vidi čiji će papirni avion da leti dalje.

Arturov dizajn je pobedio i – ponešeni detetovim entuzijazmom – aeronautički inženjeri zaposleni u muzeju odlučili su da provere kako bi stvarno leteo takav avion (ali uvećan) napravljen od ojačanog kartona.

Izvršna direktorka Pima muzeja Yvone Morris je tom prilikom izjavila, „Pogled na naš papirni avion na nebu predstavljaće kreativni potsticaj svoj deci i omladini.

Arturov „Orao“ već je izložen u muzeju. Nisu planirani dalji letovi.

Iako je baziran na Valdenegrovom dizajnu, pravu papirniu maketu dizajnirao je Art Thumpson, avioinženjer koji je dugo godina bio deo tima koji je konstruisao i napravio Northtrop–Grummanov „stealth“ bombarder „B–2“ američkog vazduhoplovstva.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...