Kada su videli da će izgubiti rat, Nacisti su 1945. godine iskoristili Fon Braunovu rasketu i na Mesecu napravili tajnu bazu. Njihov plan je da se vrate na Zemlju 2018. i ponovo je pokore ...

Kako vam se sviđa početak? Novi prilog Teoriji zavere ili još jedna provala Vikiliksa? Ne, ništa od toga – u pitanju je sinopsis filma „Gvozdeno nebo“ (Iron Sky). Radi se o finskoj SF komediji režisera Tima Vuorensole, u kojoj grupa Nacista, ovladavši pred kraj II Svetskog rata antigravitacijom, beža na drugu stranu Meseca i tamo pravi bazu „Schwarze Sonne“ („Crno Sunce“). U bazi grade snažnu flotu bojnih brodova sa namerom da se vrate na Zemlju i (konačno) „srede“ Amerikance. Film traje 93 minuta i treba da počne da se prikazuje u svetu 4. aprila 2012. godine. Film košta nekoliko miliona dolara.

Wow! Priča obećava – Nacisti na Mesecu! Pošto volem da pišem o Rusima, ovaj film je k’o stvoren za mene – moraću da ga odgledam. Ali pravi razlog zbog koga pišem ovo je što se na samom početku filma prikazuje – ko? Svemirski brod „Orion“ i lender „Altair (LSAM), članovi otkazanog Nesinog ansambla „Constellation“! Ne veruješ? Vidi i sam:youtube_sm

is2
is3
Kompozicija „Orion–Altair“ se sprema za sletanje na Mesec ... ali Nacisti vrebaju.
Kapsula „Liberty“ na orbiti oko Meseca.

is4

is5

is6 is7

Lunarni modul se odvaja od „Oriona“ i sleće na lunarni pol tražeći helijum–3.

Ostavimo li po strani opasne nacističke kosmičke ideje i lunarne autoputeve, efekti u filmu su prilično dobri. Tu treba uračunati i ispravnu orijentaciju Zemlje na lunarnom nebu onako kako bi se videla sa Mesečevog južnog pola. Model lunarnog broda „Liberty“ prikazan je relativno realistički, dok su servisni modul „Orion“ i lunarni sletni modul „Altair“ pomalo čudni, dok posadu čine dvojica umesto od Nase planirane četvorice astronauta. Po mišljenju svih, ovo je prvi put da su na „velikom ekranu“ prikazani Nasini lunarni elementi. Znam da je sve to smešno (videste li one reklame sponzora koje su se raširile odmah po sletanju?), ali deluje uzbudljivo konačno videti „Altair“ na Mesecu. Ipak, ono što predstavlja pravi paradoks jeste činjenica da će „Altairovo“ najveće približavanje Mesecu biti ovo u filmu sa lunarnim nacistima. Šmrc.

is8b

Poslednja verzija „Altaira“ pred otkazivanje projekta prošle godine. Dugo je u trci bio i naziv „Pegasus“. Ukupna težina modula bila je 45,8 t, zapremina 31,8 m3, a visina 9,7 m.


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...